Ávila, un oraş situat în partea de sud a regiunii Castilla-Leon, este adesea numit „Orașul Sfinților și al Pietrelor” deoarece oraşul vechi este încercuit de ziduri de apărare, fiind încărcat de diverse elemente religioase. 

Autor: Moldoveanu Elena

Zidurile au fost construite în 1090 când Alfonso al VI-lea a capturat orașul de la mauri pentru a sta drept bastion împotriva Califatului la sud. Maurii au fost folosiți apoi ca muncă forțată pentru a le construi, ceea ce a durat 9 ani. Ávila este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, mai ales pentru că este unul dintre puținele orașe medievale din lume care este total închis într-un zid aproape intact al orașului. Zidurile, construite în stil romanic, au 2,5 kilometri lungime, 88 de turnulețe, 9 porţi și sunt perfect conservate. Zidurile reprezintă cel mai mare monument complet iluminat din lume. Turiştii se pot plimba doar pe o porţiune a acestor ziduri, având posibilitatea să admire cum istoria se îmbină cu religia, în interiorul zidurilor, dar şi cu peisajul natural de dincolo de ziduri.

Plăcuţe informative întâlnite în plimbarea pe zidurile oraşului credit foto@ Moldoveanu Elena / turismistoric

Ávila este plin de monumente istorice şi religioase

Catedrala de San Salvador este construită în zidurile orașului. Nu a fost niciodată terminată și îi lipsește un turn. Cele mai vechi părți ale catedralei au servit atât ca cetate, cât și ca biserică. În interior sunt regăsite detalii romanice, gotice și renascentiste, fiind decorată cu vitralii bogat colorate și piatră de granit roșu și alb.

Bazilica San Vincent este una dintre cele mai importante biserici ale orașului, după catedrală. Biserica romanică este situată chiar în afara zidului orașului și se află acolo unde se crede că Sfântul Vincent a fost martirizat în anul 300 d.Hr. Cea mai mare parte a bisericii a fost construită în secolul al XII-lea și finalizată în secolul al XIV-lea.

Detalii ale Catedralei de San Salvator care pot fi observate de pe zidurile oraşului credit foto@ Moldoveanu Elena / turismistoric

Un alt monument naţional este Biserica San Pedro, un templu romanic, situat în Plaza de Santa Teresa, cunoscută și sub numele de „Plaza del Mercado Grande”. În interior are, printre alte opere de artă, sculpturi ale Sfintei Ecaterina și ale Sfântului Pavel. 

Ávila este locul de naștere al unuia dintre cei mai venerati sfinți catolici, Sfânta Tereza. Biserici și mănăstiri în memoria ei abundă în Ávila, la fel ca sculpturile și picturile. O altă figură religioasă este Marele Inchizitor al Spaniei, Tomas de Torquemada, care a murit în mănăstirea Sf. Tomas d’Aquino din Ávila.

Biserica San Pedro admirată din Plaza de Santa Teresa credit foto@ Moldoveanu Elena / turismistoric

Săptămâna Mare din Ávila a fost declarată de interes turistic în această regiune

Ávila își desfășoară sărbătorile săptămânii Paștelui încă din secolul al XVI-lea. Printre numeroasele evenimente comemorative remarcabile este procesiunea Miserere care are loc în Martea Paștelui. Miserere se cântă pe tot parcursul acestei parade nocturne unde nu se aude niciun alt sunet. Un eveniment remarcabil este procesiunea de miercuri care pleacă din mănăstirea Mosén Rubí și poartă Cristo de las Batallas. Imaginea este un mic bust realizat din lut solid din secolul al XV-lea și care poartă propria sa istorie, deoarece se spune că i-a însoțit pe Monarhii Catolici în campaniile lor de război. Această comemorare are secole de istorie și tradiție, străzile devenind scena pentru fervoare și devotament religios, combinând durerea și meditația în memoria morții lui Hristos.

Una dintre cele 9 porţi ale zidurilor credit foto@ Moldoveanu Elena / turismistoric