După ani de zile, în care problemele generate de infiltrațiile apelor meteorice în zidurile Cetății Neamț au fost ignorate, se ia o primă măsură de protecție: un acoperiș din materiale ușoare, care să împiedice (măcar) precipitațiile din această iarnă să pătrundă în interiorul monumentului istoric. Umezeala nu a provocat doar desprinderi de pietre, ci și apariția unei ciuperci periculoase – aceeași din cauza căreia a fost închis muzeul din Bicaz, informează ziarulatitudineadeneamt.ro

Experții care au analizat starea Cetății Neamț în faza de întocmire a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), realizată de Institutul Național al Patrimoniului, au conchis că apa poate fi scoasă din miezul zidurilor într-un termen de 10 ani (detalii aici). Astăzi, 2 decembrie, se poate spune că s-a făcut un prim pas pe acest drum. După un conflict tranșat în instanță (vom reveni pe acest subiect) pe tema atribuirii contractului, proiectare lucrărilor de intervenție va fi executată de firma Lemar Industries, care restaurează Muzeul de istorie și arheologie din Piatra-Neamț. Iată ce declară administratorul Marius Leuștean: ”Am inspectat astăzi, împreună cu specialiștii atestați pentru proiectarea intervențiilor la monumente istorice, ansamblul Cetății Neamț. Față de ultima vizită, cu două luni în urmă, am găsit monumentul parcă mai suferind, mai bolnav. O boală care parcă i-a intrat adânc în zidurile atât de afectate de-a lungul veacurilor. Ca de fiecare dată, am fost plăcut impresionat de imaginea de ansamblu a volumetriilor, aceea de forță, de perenitate, de durabilitate. De la mică distanță, au început să se distingă toate suferințele cetății: de la zidăria exterioara burdușită, din care au început să se desprindă din ce în ce mai multe pietre, la rostuirea cu mortare de ciment (ce nu permit evacuarea apei ocluse) și până la cea mai mare problemă, infiltrațiile în ziduri și încăperi. Ultimele au început deja să carbonateze și să mineralizeze, formând adevărate cascade pietrificate. De parcă toate acestea nu erau suficiente, am găsit în lemnăria unuia din turnuri o zonă infestată cu Merulius Lacrymans – ciuperca ce afectează îndeosebi zonele de lemnărie umedă.

Această ciupercă este un inamic redutabil și poate fi eradicată numai după îndepărtarea totală a zonei infestate și incinerarea materialelor infestate. În contrast cu toate acestea, numărul mare de turiști care, pe o vreme umedă și înghețată, vizitau cetatea m-a convins că există încă interes pentru monument, pentru istorie în general. Revenind la scopul vizitei, având în vedere recomandarea specialiștilor și obiectivele contractului de proiectare încheiat, am decis să elaborăm un proiect de intervenție în regim de urgență pentru a se putea organiza o protecție temporară peste zidurile afectate de infiltrații și de precipitațiile specifice sezonului de iarnă. Acestea vor fi amovibile, realizate din elemente ușoare, din lemn, iar instalarea lor nu va afecta structura de rezistență a monumentului. Începe astfel încă o epocă, să sperăm benefică pentru conservarea și punerea în valoare a Cetății Neamț”.

Dincolo de povestea tristă a monumentului, lipsa de grijă se vede și în privința turiștilor. Astăzi, în plină vacanță bugetară, când multă lume s-a dus să viziteze Cetatea Neamț, drumul și podul erau acoperite cu gheață, după ploaia de aseară. Încă o dovadă că dragostea de patrimoniu presupune riscuri. Uneori extreme.