La cinci ani de la lansarea proiectului de restaurare a unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale României, lucrările sunt finalizate în proporție de 50%, iar autoritățile estimează că va mai dura aproape doi ani până când Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța va fi redat circuitului turistic. Carlo Chinelatto, unul dintre restauratorii de pe șantier, a declarat pentru Info Sud-Est că în decembrie au început operațiunile de curățare a mozaicului, un proces foarte delicat, care ar putea fi gata în luna aprilie 2024.

Lucrările de restaurare a Edificiului Roman cu Mozaic au ajuns la 50%, la cinci ani de la demararea proiectului cu fonduri europene, a anunțat, vineri, președintele Consiliului Județean Constanța. La începutul lunii decembrie, înaintea finalizării exercițiului financiar european, CJC transmitea într-un răspuns pentru ISE că lucrările treceau puțin de 30%. 

În prezent, au început operațiunile de curățare a mozaicului, un proces explicat pentru Info Sud-Est de către Carlo Chinelatto, unul dintre restauratorii Giano Restauri: 

“Acum facem primii pași în procesul operațiunii de curățare, foarte delicat. Acoperim tot mozaicul cu hârtie, apoi îl udăm și îl curățăm, cu pensule și aspiratoare (..) Mozaicul este  într-un stadiu bun de conservare, dar nu complet. Sunt trei zone unde conservarea nu este foarte bună, acelea vor avea nevoie de operațiuni suplimentare”, explică acesta.

Expertul estimează că lucrările la mozaic vor fi gata în luna aprilie, însă, potrivit informațiilor oferite de autorități, va fi nevoie de peste un an după aceea pentru ca proiectul să fie finalizat în întregime.

În lipsa altor schimbări ulterioare, Edificiul Roman cu Mozaic va fi restaurat până la finalul lui 2025, conform estimărilor autorităților, la aproape un deceniu de la primele demersuri pentru salvarea unuia dintre cele mai emblematice monumente istorice din Constanța.

edificiul roman cu mozaic
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
edificiul roman cu mozaic
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
edificiul roman cu mozaic
sursa foto: Facebook/ Mihai Lupu

Lanțul slăbiciunilor

După ani de zile de licitații eșuate, întârzieri și amânări repetate, noul termen oferit de autorități pentru finalizarea restaurării este sfârșitul anului 2025, pentru proiectul care inițial a fost evaluat la trei milioane de euro și cofinanțat din fonduri europene încă din 2018. 

Într-un răspuns pentru Info Sud-Est, Consiliul Județean Constanța a explicat că, în condițiile în care restaurarea edificiului unic în sud-estul Europei a fost inițial finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, acesta a fost etapizat, iar lucrările vor continua în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027.

În contextul întârzierii considerabile față de termenul de 12 luni oferit de firma care gestionează lucrările, Consiliul Județean Constanța afirmă că proiectul va fi realizat în mod integral iar, datorită etapizării sale, “nu se pune problema pierderii finanțării europene”. 

Amintim că, deși lucrările propriu-zise au început la finalul lui 2022, proiectul a fost de fapt început în 2018, iar asta după ce monumentul descoperit în 1959 a ajuns în prag de a se prăbuși. 

Situația a luat o turnură pozitivă în 2016, când CJC a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Studiul de fezabilitate și pentru Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie ale proiectului ”Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”, însă a fost nevoie de încă doi ani pentru ca aceste acte să se concretizeze. 

În 2018, CJC a reușit să atragă trei milioane de euro, din fonduri europene, și să pună la punct un proiect de restaurare, conservare și protejare a clădirii, dar și a mozaicurilor interioare și a plasticii de pe fațadă și de pe acoperiș,

În proiect au fost incluse și activități de marketing, promovare turistică și digitizare a obiectivului. Per total, durata de implemantare a fost estimată la 46 de luni de la semnarea contractului de finanțare, adică finalul anului 2021. 

Problemele au început însă să apară în 2019, deoarece nicio firmă nu s-a prezentat la licitația pentru desemnarea constructorului și al proiectantului lucrărilor de restaurare. Lipsa firmelor interesate a dus la anularea licitației în aprilie, la fel cum se întâmplase și cu alt monument emblematic al Constanței, Mormântul Hypogeu, în martie. 

Atât surse din cadrul CJC cât și experți în fonduri europene, citați de Info Sud-Est, au dat la acea vreme mai multe motive pentru această situație, dar printre problemele principale s-a numărat faptul că, potrivit cererilor Uniunii Europene, firmele interesate trebuiau să depună proiecte comune, care să includă atât proiectarea cât și implementarea lucrărilor în loc să depună proiecte separate, după cum era cazul până atunci. 

Dat fiind și faptul că la momentul 2019 companiile interesate de proiecte pe fonduri europene nu duceau lipsă de opțiuni, acestea au ales să se orienteze spre proiecte mai simple decât Edificiul Roman cu Mozaic, a cărui restaurare era un proces mai complex. 

În condițiile în care edificiul a ajuns într-o cursă contra cronometru pentru a nu pierde fondurile europene care l-ar fi putut salva, a fost nevoie de încă trei ani pentru găsirea unei companii dispuse să întreprindă proiectul, dar răspunsul a venit din afara țării.

Ordinul pentru începerea executării lucrărilor de către firma italiană Giano Restauri a fost semnat în octombrie 2022, iar la acea vreme compania estima că va putea încheia în termen de aproximativ un an, pe un buget de aproape zece milioane de lei.

Despre Edificiul Roman cu Mozaic

Edificiul roman cu mozaic a fost descoperit în toamna anului 1959, în contextul construirii unor blocuri de locuințe, explică Heritage Constanța. Au urmat campanii arheologice succesive în timpul cărora edificiul a fost cercetat, apoi s-au întreprins lucrări de restaurare și conservare pentru a putea intra în circuitul turistic. Edificiul datează de la cumpăna secolelor al III-lea și al IV-lea p.Chr., fiind o realizare remarcabilă a arhitecturii perioadei bizantine timpurii în Vestul Pontului Euxin. Ansamblul este cunoscut mai ales datorită decorului interior.

Întreaga suprafață a sălii de pe terasa superioară este decorată cu mozaic în mai multe culori, iar pereții sunt placați cu marmură decorată cu motive zoomorfe și antropomorfe, vegetale și geometrice. Mozaicul pavimentar, din care s-au păstrat astăzi circa 400 mp, cuprindea decorațiuni geometrice complexe, dar și zoomorfe dintre acestea păstrându-se doar imaginea unui porumbel alb ascuns printre elemente de vegetație. Autorii mozaicului au fost meșteri itineranți foarte pricepuți care au realizat o lucrare la comanda localnicilor.

Edificiul era construit pe trei terase, oferind un spațiu nu doar pentru derularea activităților portuare și comerciale, ci reprezentând un centru al activităților publice sociale, culturale și chiar politice. Această destinație o avea mai ales sala mare cu mozaic de pe terasa superioară, care comunică în partea de Nord-Est cu piața centrală a orașului vechi. Terasa mediană și cea inferioară, din apropierea cheiurilor portuare, sprijineau un șir de încăperi boltite ce avea ca destinație spații de depozitare (cele de pe terasa de jos, a III-a) și spații de comercializare a mărfurilor sosite în port (cele de pe terasa mediană, a II-a și piațeta alăturată). În plus, cele trei terase ale edificiului ofereau și susținere solului, protejând portul de alunecări de teren.