La bordul unui aparat de zbor de mici dimensiuni veți avea o perspectivă complexă asupra celui mai mare spectacol acvatic de pe planetă și a împrejurimilor sale spectaculoase.  Situată la granița dintre Zambia și Zimbabwe, cascada Victoria are o înălțime de peste 500 de metri și este vizibilă de la 40 de kilometri. Numită de către localnici „fumul care tună”, aceasta este considerată una dintre minunile naturale ale lumii, motiv pentru care două asociații turistice au decis să ofere vizitatorilor o experiență inedită.

Cum arată o astfel de experiență?

Zgomotul motorului acoperă ciripitul păsărilor din desișuri și vă dă de înțeles că nu mai puteți face cale întoarsă. Sunteți prinși cu centurile de siguranță în scaunul din spate al unui aparat ultraușor și curând aproape că veți atinge vârfurile arborilor de acacia care înconjoară aerodromul din Maramba. Călătoria este rapidă, dar sentimentele trăite nu vor fi uitate tot restul vieții. În câteva minute, vă ridicați deasupra insulelor acoperite de copaci, risipite pe cursul fluviului Zambezi, pe măsură ce vă apropiați de cascada Victoria. Un curcubeu se arcuiește printr-un văl de ceață, scânteind deasupra celor mai mari perdele de apă de pe pământ. Veți privi drept în jos, la masivul de bazalt care se întinde pe 1,6 kilometri între Zambia și Zimbabwe. Pe măsură ce vă ridicați asemenea șoimilor pelerini care își fac cuibul în stâncile din apropiere, în inimă reverberează maelstromul învolburat de dedesubt, unde peretele de apă de nezăgăzuit este adunat și mânat apoi printr-o crevasă îngustă de pe fundul albiei. Bulboanele și vârtejurile învolburate clocotesc, apele adunându-se și domolindu-se, croindu-și drum prin cheile Batoka. Vedeți o siluetă minusculă lansându-se într-un salt de pe un mal abrupt, un amator care încearcă acest sport periculos – „Săritura de pe Chei” –, în timp ce departe, mai jos, bărci pneumatice și ambarcațiuni cu motor străbat rapid apele cascadei. Și, totuși, cât de minusculi par oamenii în fața forței dezlănțuite a naturii.

Aventura însă nu se oprește aici. Puteți admira diverse animale sălbatice în timp ce zburați deasupra Parcului Național Mosi-oa-tunya, pe malul zambian al fluviului Zambezi: rinoceri, hipopotami, girafe, antilope de talie mare și gru. Alături de acestea, aproape că vă veți intersecta în aer cu câteva dintre cele peste 400 de specii de păsări care trăiesc în jurul cascadei: lăstuni africani negri și rândunici în defileu; bâtlani negri și egrete care se adapă în apa de mică adâncime; vulturi, ulii ai șopârlelor, papagali cu cap cenușiu, ciovice și vulturi-pescar.

Informații utile

Zborurile operează tot anul (zilnic – între 6.30-10.00 și 15.00-18.00) cu excepția perioadelor de furtuni puternice iar rezervările se pot face telefonic, pe internet sau prin operatori locali. Zborul de „botez” deasupra cascadei Victoria durează 15 minute iar Marea Aventură Aeriană Africană este un zbor de 30 de minute, cu vizionarea cascadei și a Parcului Național Mosi-oa-tunya. Cursele programate dimineața devreme sau după-amiaza târziu sunt mai puțin turbulente.

Veți primi un echipament special și o cască de protecție. Aparatele de fotografiat trebuie lăsate la sol, pentru a se evita pericolul ca diverse obiecte – chiar și capacul rătăcit al unui obiectiv – să cadă peste elice. O cameră de 35 mm, fixată pe vârful unei aripi și manevrată de la distanță de către pilot, poate imortaliza momentul.

 

Surse:www.adventure-africa.com, www.go2africa.com