Elena Ceaușescu avea un vis. Să dea consistență titlului său de doctor în chimie și să transforme România într-o putere în acest domeniu. Din acest motiv au apărut numeroase combinate petro-chimice. Unele dintre ele fără pic de logică economică, dar făcute după normele de: productivitate mare, calitate îndoielnică, poluarea mediului – excesivă și inutilă.

Între aceste combinate se remarcă și cel de la Giurgiu –  măreţului combinat „de clorosodice”, unde se producea epiclorhidrină. Construcția începe prin 1976 și la sfârşitul anilor 80, în Giurgiu, pe malul Dunării, a fost inaugurată una dintre marile uzine chimice din România, însă funcţionarea ei a fost considerată un adevărat dezastru pentru toți locuitorii de pe ambele maluri ale fluviului.

Imagine din Ruse 1987

Cu timpul, nori albi, lăptoşi şi extrem de nocivi au acoperit din ce în ce mai des oraşul, au făcut aerul irespirabil. În 1982 erau înregistrate 28 de cazuri în care concentrația de clor din atmosferă era de 20 de ori mai mare decât limita maximă.

Vântul şi curenţii de aer făceau ca fumul toxic de clor produs de combinatul Verachim să cuprindă și oraşul Ruse, legat de România printr-un „pod al prieteniei” construit în anii 50. Mirosul de trandafir din Bulgaria a început să dispară, pe măsură ce plantele ce acopereau dealurile de la sud de Dunăre erau tot mai afectate de poluarea produsă la Giurgiu.

În toamna anului 1987, în timpul unei ceremonii a pionierilor, organizată în piaţa centrală din Ruse, o mulţime de copii care urmau să să primească această decorație au leşinat din cauza gazelor otrăvitoare care au cuprins oraşul, provenite de la combinatul de peste Dunăre.

Proteste în Ruse pentru închiderea combinatului de la Giurgiu

În piaţa învăluită de ceaţă, ceremonia a continuat, în timp ce restul copiilor şi-au folosit eşarfele roşii pe post de măşti.

A fost picătura care a umplut paharul, iar relațiile tensionate dintre cele două țări au dus la medierea forurilor înalte ale CAER, care au cerut României să oprească producția de la Giurgiu.

Proteste în Ruse

Deja mulţi dintre localnicii din Ruse expuşi constant la poluare şi confruntaţi cu un incidenţa tot mai mare a bolilor respiratorii au ales să plece din oraș. Iar alții diverse manifestări publice pentru a protesta împotriva poluării provenite din Giurgiu şi, indirect, a autorităţilor comuniste care au permis acest lucru.

Rezultatul a fost că, în 1988, platforma 1 a combinatului a fost închisă, cele 20-30 ha pe care se întindeau construcţiile au rămas de izbelişte. Toretic în conservare și retehnologizare până în decembrie 1989, apoi Verachim, cum a fost denumit, a intrat în administrarea specială a APAPS din luna mai 2002. În septembrie 2003 a fost anunțată lichidarea societății, datorită acumulărilor de datorii.

Azi este un morman de ruine contaminate, unde nimeni nu ar mai putea ridica nimic fără investiții uriașe de curățare a acestei zone și asta doar grație unui vis megalomanic al unei … semi-analfabete.