În cadrul evenimentului Noapte Muzeelor 2022, desfășurat în data 14 mai, Asociația Turism Istoric să așteaptă să descoperiți un proiect de regenerare urbană – Forturile Capitalei, de la ruina la resursa. Proiectul va fi expus în Primăria Municipiul București, la etajul 1 și va face parte din expozițiile găzduite de această instituție în cadrul evenimentului Noapte Muzeelor 2022.

Este un proiect inedit, care pornește de la nevoile reale de integrare și remodelare a unor obiective militare în peisajul urban. Întreaga centură fortificată a Capitalei are potențialul de a deveni o centură verde cu numeroase spații culturale, artistice, de agrement. Proiectul centralizează idei și soluții implementate pe construcții similare în alte țări și propune, în funcție de particularitatea fiecărei zone în parte soluții de integrare și de folosire a acestor spații unice în România.

Despre Forturile Capitalei, de la ruina la resursa

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Regele Carol I și guvernul tânărului regat al României decid construcția unei centuri de fortificații a capitalei ce urma să apere Bucureștiul în eventualitatea unui conflict armat cu Rusia. A rezultat o salbă de 36 de forturi și baterii, construite după planurile arhitectului belgian Henri Alexis Brialmont. Construcțiile au demarat în 1884 și s-au încheiat în 1895. Fortificațiile au costat 111,5 milioane lei aur – echivalentul astăzi a aprox. 614 milioane de euro – și nu au fost folosite niciodată în scop defensiv. Începând cu perioada comunistă, o parte din forturi au fost folosite în scopuri dintre cele mai diverse, fapt ce a dus la degradarea lor.

După 1989, fortificațiile au intrat în malaxorul capitalismului românesc. Unele dintre ele au rămas în administrarea Ministerului Apărării Naționale, altele au ajuns în proprietatea unor firme cu capital privat, iar altele au proprietari multipli. În general, construcțiile au fost și sunt neglijate, privite ca o povară în calea dezvoltării. Sunt folosite ca adăpost temporar sau ca depozit informal de gunoi.

Și totuși, pentru felul în care au fost tratate în cei aproape 130 de ani de existență, clădirile sunt într-o stare remarcabil de bună. Într-un București sufocat de lipsa spațiilor culturale și comunitare, în care vechile repere ale orașului sunt în mare parte sub semnul pericolului de cutremur, ansamblul de fortificații oferă un uriaș fond construit care așteaptă să fie adus în circuitul urban. Cu excepția celor câteva situații în care fortificațiile au fost distruse încă din perioada interbelică, acestea sunt structural solide și necesită intervenții minimale, mai degrabă de igienizare, punere în siguranță și cosmetizare, pentru a putea fi utilizate.

Venim în acest sens cu o serie de propuneri de reutilizare, luând în calcul nevoi generale ale orașului, dar și specific locale acolo unde este cazul. Ansamblul de fortificații se poate transforma într-o centură culturală și de agrement, cu spații dedicate pentru concerte, festivaluri, expoziții, ateliere, dar și spații verzi, terenuri de sport, spații comunitare. Exemplele de acest gen abundă în Europa, unde vechile zone fortificate au fost transformate în veritabile hub-uri culturale.

Evenimentul Primăria Deschisă

Proiectul Forturile Capitalei, de la ruina la resursa este prezent în cadrul evenimentului Primăria Deschisă, care se află la a doua ediție. El se alătură altor opt expoziții/ proiecte culturale pe care Primăria București le va găzdui în cadrul Nopții Muzeelor 2022, precum și două două video proiecții.

Evenimentul Primăria Deschisă de anul acesta este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Ordinul Arhitecților din România filiala București, Muzeul Municipiului București, Zeppelin, Bucureștiul meu drag și Asociația Turism Istoric.

Din programul Nopții Europene a Muzeelor la Primăria Capitalei fac parte următoarele expoziții: Glosar de termeni de arhitectura, Elev în Epoca de Aur, 112 Patrimoniu – harta sesizărilor pe patrimoniu București, După 20 de ani, VIRTUȚILE RESTITUȚIEI –Principii de Recuperare în zone de Patrimoniu Agresate, Machete PUZ-uri Buzesti si Verona, Azi sunt primar, Uranus Conciliere.

Toate expozițiile prezente anul acesta în cadrul evenimentului organizat la Primăria Capitalei aduc în discuție problema patrimoniului bucureștean și a modului în care acesta poate deveni o resursă viabilă și vitală a metropolei. Publicul poate să descopere nu doar imagini ale trecutului, ci idei pentru regenerarea urbană sau platforme prin care se pot implica activ problemele comunității. Expozițiile vor fi atât în perimetrul clădirii din Bulevardul Elisabeta, precum și curtea interioară a Primăriei. 

Programul de vizitare este de la ora 18:00 și până la miezul nopții. Accesul în clădire se va face în grupuri, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.