De la Istanbul, călătoriți pe o rută străveche, prin sălbaticii munți Taurus și de-a lungul coastei Mediteranei de Est.

Toros Ekspresi, sau Expresul Taurus, lega inițial Instanbulul de Damasc, în Siria, și de Bagdad, în Irak. Acum ajunge doar până la Gaziantep, Turcia, existând și o legătură pentru Alep, Siria. După ce pleacă din Istanbul, trenul merge de-a lungul țărmului Mării Marmara până în portul Izmit.

Cotind spre sud, calea ferată urcă pe Platoul Anatoliei, care constituie o mare parte din Turcia centrală. Când vă apropiați de Afyon, uitați-vă după fortăreața în ruine de pe o culme stâncoasă. Ajungând la Konya, veți vedea acoperișul turcoaz al mausoleului închinat lui Mevlana Rumi, profilându-se printre minarete. Apoi, calea ferată urcă în munții Taurus.

O porțiune cu linie simplă trece prin defileuri adânci și peste viaducte, oferind priveliști uimitoare ale văilor și torentelor montane. Linia ferată atinge altitudinea de 1467 de metri, apoi coboară spre Adana, urmând câmpia de coastă prin dreptul unor plantații de portocali. După o nouă traversare a unei zone muntoase și a unui platou pustiu vă veți apropia de Gaziantep.

Expresul Taurus circulă de trei ori pe săptămână în ambele direcții, în timpul anului. Dacă vă plac temperaturile scăzute și zăpada, călătoriți iarna. Vara, în aceste zone este extrem de cald și umed.

Călătoria are o lungime de 1139 km, între Istanbul și Gaziantep, și durează aproximativ 27 de ore.

De știut

Rezervările sunt esențiale pentru toate tipurile de bilete, cu excepția celui de bază. Biletele directe nu vă permit întreruperea călătoriei. O dată pe săptămână, un vagon suplimentar de dormit este atașat garniturii, mergând la Alep, în Siria, având legături pentru Damasc; pasagerii trebuie să-și cumpere bilete pentru vagonul de dormit până la Alep.

Aduceți-vă hrană și apă, întrucât există vagon-restaurant. De Ramadan, restaurantele din orașe precum Konya sunt închise de la răsărit până la apus, iar, de multe ori, în această perioadă nu se vând băuturi alcoolice.

ATRACȚII

Gara Haydarpasa din Istanbul, amintind de o fortăreață în stil teuton, a fost donată de kaizerul Wilhelm II al Germaniei, în 1908.

Peisajul uimitor se schimbă permanent, începând cu orizontul vast al Platoului Anatoliei, continuând cu neîmblânziții și înfricoșătorii munți Taurus, până la înverzita câmpie Adana din apropierea Mediteranei.

Afyon este dominat de Fortăreața Neagră a Opiului, numită astfel deoarece, în trecut, în zonă se cultiva mac pentru opiu. Orașul este renumit și pentru deliciosul rahat turcesc.

La Konya, pueți vizita mausoleul închinat poetului sufit Mevlana Rumi, care a înființat secta dervișilor rotitori. Membrii acestei secte trăiau într-o mânăstire, transformată ulterior în muzeu.

Orașul Gaziantep a fost construit în jurul citadelei Kale, veche de 9000 de ani.