Nu au trecut nici măcar 24 de ore de la tragicul incendiu care a mistuit Catedrala Notre-Dame unul dintre simbolurile Parisului și ale Franței și deja locuitorii din hexagon au început să acționeze pentru a salva și a reface monumentul.

Update: Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a propus marți să organizeze în capitala Franței “o conferință internațională a donatorilor” pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame. În egală măsură, aceasta a anunțat că primăria va contribui cu 50 de milioane de euro. Această sumă se adaugă celor 300 milioane de euro donate de două familii influente.
Între timp la ora locală 09.50, reprezentanții pompierilor au declarat că au fost stinse și ultimele focare ale incendiului și au început primele cercetări realizate de reprezentanții Ministerului de Interne și cel Ministerului Culturii din hexagon în vederea stabilirii pagubelor.


Reamintim că luni seară în jurul orei locale 19 (20 ora României) a izbucnit un incendiu la Catedrala Notre Dame din Paris. Pompierii s-au chinuit mai multe ore să controleze și să stingă focul, însă deja autoritățile franceze precum și unele personalități franceze au început să se mobilizeze pentru refacerea monumentului.

În jurul orei locale 00.30, Președintele Republicii, Emanuel Macron, sosit la fața locului, declara: „Vom reconstrui aceasta Catedrala! Este istoria noastră, literatura noastră, imaginația noastră, locul în care am trăit toate marile noastre momente. Aceasta este speranța pe care trebuie să o avem.”

În același timp mai multe personalități franceze au făcut apel la realizarea unei „subscripții naționale” pentru strângerea fondurilor necesare în vederea refacerii edificiului. Imediat după aceea, Fundația pentru Patrimoniu, organismul responsabil pentru protejarea și ameliorarea patrimoniului francez a anunțat pe pagina de twiter că pe parcursul zilei de marți 16.04.2019 va lansa un fond național prin care se pot strânge donații în vederea refacerii catedralei.
La orele 09.30 ale dimineții, grupul LVMH, (ce deține branduri precum Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi sau Sephora) familia Arnault dar și familia Pinault, au anunțat că vor face donații de peste 300 milioane de euro, după cum precizează LeParisien, cel mai mare cotidian local.