Palatul Regal din Mamaia a fost predat, miercuri, statului român, printr-un proces de predare-primire semnat între SC Mamaia SA, companie din subordinea Ministerului Turismului, și SC Light System SRL, societatea care l-a cumpărat în 2003 și care aparținea grupului Vântu-Petrache-Bittner, transmite Info Sud-Est.

A fost ultima formalitate dintr-un lung proces de recuperare a monumentului istoric de categoria A, privatizat ilegal în timpul administrației Mazăre, în urmă cu 19 ani. Palatul Regal a fost vândut fără ca statul român, prin Ministerul Culturii, să își exercite dreptul de preempțiune, faptă imprescriptibilă conform Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice.

În 2014, publicația locală Info Sud-Est a publicat în premieră fotografii din interiorul monumentului, care arătau că acesta a fost incendiat, distrus, adus în stadiu de ruină și lăsat fără inventarul inițial. Publicația a pornit ulterior o campanie media de informare și militare pentru recuperarea monumentului.

În 2018, ministrul Culturii de la vremea aceea, George Ivașcu (PSD), a deschis acțiune în instanță, invocând dreptul de preempțiune al statului și cerând judecătorilor să constate nulitatea absolută a tranzacției.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, prin sentință definitivă, în martie 2022, că monumentul a fost vândut ilegal și a dispus întoarcerea lui în patrimoniul statului. Este primul monument istoric care se întoarce în patrimoniul public din cauza nerespectării dreptului la preempțiune al Ministerului Culturii, în urma unei campanii media.

Avocatul societății Light System, Mihai Theodorescu, a declarat pentru Info Sud-Est că cele două părți nu au căzut de acord asupra sumei de bani pe care Mamaia SA trebuie să o plătească foștilor proprietari, astfel că în lipsa unui acord vor ajunge în instanță pentru ca judecătorii să decidă cât va plăti statul în urma recuperării monumentului.

Palatul, o clădire de aproximativ 5000 de mp desfășurați, a fost vândut pentru suma de 180.000 de euro, din care jumătate era valoarea inventarului, astăzi dispărut.

Avocatul a mai spus că există intenția declarată a Ministerului Culturii de a prelua atât Palatul, cât și terenul acestuia (aceiași proprietari, Light System) pentru a la reintroduce în circuitul turistic. Lucian Romașcanu nu a putut fi contactat până la publicarea articolului.

Carmen Ursu, directorul Mamaia SA, a declarat că procesul de predare-primire a fost ultimul pas în recuperarea monumentului istoric, iar din acest moment încep procedurile de tranzacționare și repunere în valoare între Ministerul Turismului și cel al Culturii. Carmen Ursu a mai declarat că a convocat Adunarea Generală a Acționarilor în ședință extraordinară pentru a decide reintroducerea monumentului în domeniul public.