Retrăiți măreția Rusiei imperiale în nopțile albe și în lungile zile de vară în mărețul Sankt Petersburg. Vaporașul se ivește de pe îngustul canal Moika și intră pe fluviul Neva, în timp ce impresionantul oraș al lui Petru cel Mare vi se desfășoară sub ochi. Între podurile decorate cu lei, gifoni și vizitii, orizontul orașului este dominat de palate și biserici uriașe.

La stânga, puteți vedea coloanele în stil baroc ale Palatului de Iarnă, odinioară reședință principală a țarilor. De cealaltă parte a fluviului, vă atrage atenția clădirea de un alb strălucitor, în stil neoclasic, a vechii Burse de Valori. La dreapta acesteia, clopotnița aurită și spectaculoasă a catedralei Sfinții Petru și Pavel se ridică pe insula fortăreață Sfinții Petru și Pavel, atingând parcă norii. Rețeaua vastă de canale mărginite de cheiuri din granit unește peste o sută de insule.

De aceea, Sankt Petersburg este supranumit Veneția Nordului. Pentru construcția orașului, după planurile marelui țar Petru, au murit mulți muncitori în încercarea de a stabiliza și a deseca mlaștinile în care este ridicat.

Vara, soarele încă strălucește la miezul nopții și scaldă întregul oraș în lumina blândă a amurgului – faimoasele nopți albe. Sankt Petersburg a fost rebotezat Leningrad a amurgului – faimoasele nopți albe. Sankt Petersburg a fost rebotezat Leningrad după căderea țarilor și și-a recăpătat numele inițial după prăbușirea URSS, în 1991. Într-o mai mare măsură decât Moscova, orașul păstrează vie amintirea epocii mărețe și misterioase a Rusiei feudale, când țarii atotputernici își aveau curtea aici.

Perioadă optimă pentru a vizita acest oraș imperial este din mai până în iulie, pentru a vedea nopțile albe. Fenomenul își atinge, de obicei, apogeul în ultima săptămână din iunie.

Durata călătoriei poate fi în funcție de bugetul dumneavoastră. Sankt Petersburg este un oraș destul de piperat. Ar trebui să aveți în vedere că dacă mergeți doar pentru nopțile albe croaziera durează numai câteva ore, dar rezervați-vă cel puțin două zile dacă doriți să vizitați muzeul Ermitaj și fortăreața Sfinții Petru și Pavel.

Ca un mic pont – rezervați călătoria printr-un agent de turism. Problema este că spații mai puțin prietenoase cu turiștii pot duce la un adevărat esec al călătoriei. Prin spații mai puțin prietenoase ne referim la faptul că se vorbește puțină engleză, există tot felul de oportuniști, iar autoritățile cooperează dificil în caz de nevoie.

Informații utile Nu beți apă de la robinet dacă nu vreți să aveți probleme cu stomacul. Apa îmbuteliată se găsește peste tot. Luați spray antiinsecte. Chiar dacă vă gândiți că vă aflați mult mai în nord decât în România, veți avea surprize neplăcute. Țânțarii sunt mult mai mari și mai agresivi, mai cu seamă că vă aflați într-o zonă mlăștinoasă. Dacă vizitați orașul în timpul nopților albe, ar fi bine să aveți o mască pentru ochi ca să vă puteți odihni noaptea.

Atracții

Vizitați Palatul de Iarnă, acum parte din Ermitaj, care este unul dintre cele mai mari și mai impresionante muzee din lume.

Mergeți să vedeți Călărețul de aramă – statuia lui Petru cel Mare, ridicată în fața catedralei Sfântul Isaac.

Vizitați fortăreața Sfinții Petru și Pavel, o fostă închisoare politică unde au fost închiși, printre alții, Troțki și Dostoievski. Lângă ea se află catedrala Sfinții Petru și Pavel, unde sunt îngropați Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, dar și alți țari.

Vizitați Bursa de Valori (acum Muzeul Maritim) și cele două faruri roșii din granit, decorate (în stil roman) cu prorele navelor capturate.