Când mai multe muzee din Sibiu sărbătoreau la finalul săptămânii trecute Noaptea Muzeelor, oferindu-le vizitatorilor intrare gratuită și ateliere creative, Muzeul Național Brukenthal era închis. Sabin Luca, directorul instituției, a explicat motivele care au stat la baza acestei decizii și de ce o instituție culturală ar trebui vizitată ziua și nu noaptea.

Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, a explicat astăzi, 18 mai, în cadrul unui eveniment organizat de muzeu, motivele pentru care instituția pe care o conduce nu a luat parte la Noaptea Muzeelor.

„Eu și cei care muncim în acest muzeu ținem la Ziua Internațională a Muzeelor pentru simplul motiv că instituția creatoare de cultură, muzeul, operează ziua. Muzeele de noapte sunt pe litoral, în Bucureștiul vechi sau prin cluburile sibiene, dar sunt un muzeu cu semnificații adecvate orei, întunericului. Cultura este lumină”, a spus Sabin Luca.

Muzeul de istorie poate fi vizitat gratis astăzi

Acesta a ținut să anunțe că Muzeul de Istorie – Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal va fi deschis gratis pentru vizitatori, astăzi, 18 mai, între orele 9-17, marcând astfel Ziua Internațională a Muzeelor.

„Am dat un răspuns tuturor celor care preferă noaptea culturală pentru că dacă ajungem la acest lucru va trebui să ne gândim la ceea a fost între 1929 și 1933, când cluburile erau pline, când erau actori de tot felul și cântece de tot felul, noaptea se urla și se striga, iar ziua se dormea. Că nu aveau oamenii de lucru din păcate, era criză. Și ce s-a întâmplat mai apoi, a înflorit extremismul de dreapta, s-a intrat în al doilea război mondial pentru că societatea așa răspunde la dezordine. Aș atrage atenția să respectăm lumina culturii dacă vrem fim luminați la rândul nostru”, a mai explicat acesta.

Directorul a mai precizat că numărul redus al personalului este unul dintre motivele pentru care este deschisă gratuit astăzi doar o singură secție a Muzeului. „Cineva mă întreba de ce deschidem numai secția de istorie. Pot răspunde cinstit și frumos: pentru că secția de istorie a muzeului Național Brukenthal este cea mai mare expoziție permanentă de istorie din România. Ne-ar trebui în jur de 500-600 de oameni ca să deschidem toate secțiile pentru vizitare gratuită. Nu avem personal, în consecință deschidem câte o secție pentru vizitare gratuită”, a concluzionat acesta.