Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Timiș a fost anunțată, săptămâna trecută, cu privire la descoperirea unui tezaur monetar în zona localității Găvojdia. Ca urmare, la solicitarea DJC Timiș, arheologii de la Muzeul Național al Banatului au început o cercetare de teren în vederea recuperării pieselor. În final, la fața locului a fost descoperită o adevărată comoară.

Tezaurul constă din peste 400 de monede medievale de schimb din argint, denari ungurești și groși polonezi, monede emise pe parcursul secolului al XVI-lea (printre ele se regăsesc emisiuni din timpul împăratului Ferdinand I sau Ștefan Báthory, principe al Transilvaniei și rege al Poloniei), informează un comunicat al Muzeului Național al Banatului.

Specialiștii muzeului vor putea stabili cu exactitate tipurile monetare și valoarea tezaurului după intervențiile de curățare și conservare.

Având în vedere locul descoperirii, între Lugoj și cetatea medievală Jdioara, precum și datarea tezaurului, se poate spune că îngroparea acestuia a avut loc cel mai probabil în contextul acestei perioade zbuciumate ale secolelor XVI – XVII, când luptele dintre trupele otomane și cele creștine erau frecvente.

Foto: Muzeul Național al Banatului

Din nefericire, din cauza faptului că tezaurul a fost scos din context și răvășit în urma lucrărilor agricole, nu s-a putut cerceta modul de îngropare al monedelor. Ele erau de obicei așezate în diferite vase ceramice sau în punguțe din piele.

Muzeul Național al Banatului precizează că ultima descoperire asemănătoare a fost făcută în cadrul certărilor arheologice preventive din centrul istoric al Timișoarei desfășurate în 2006.

Foto: Muzeul Național al Banatului