Conacul din satul Popeasa, comuna Goiești, județul Dolj, care a aparținut familiei poetului Alexandru Macedonski, a ajuns într-o avansată stare de degradare și mai are azi doar zidurile și acoperișul.

Casa în care poetul și-a petrecut mare parte din copilărie este un conac vechi, construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, care a ajuns în proprietatea unei familii de boieri din Oltenia, când frații Maria, Alexandru și Dimitrie Macedonski, după moartea mamei lor, au împărțit moșia și apoi au vândut-o. După confiscarea averilor din secolul trecut, casa a intrat în proprietatea statului și a fost de-a lungul timpului școală, cămin cultural și Casa Memorială Alexandru Macedonski, informează Agerpres.

După 1990, clădirea i-a revenit lui Vlad Berlescu, descendentul proprietarilor moșiei, fiul lui Mihai Berlescu – fost ministru al Industriei și Comerțului în Guvernul Alexandru Averescu III.

Vlad Berlescu, care nu a avut copii, a decis însă să doneze toată moștenirea din Goiești (casa și cele 49 de hectare de teren) comunității, iar în aprilie 2001, printr-o hotărâre, Consiliul Județean Dolj acceptă suprafața de 10 hectare teren agricol, situată în extravilanul comunei, propusă de donator cu condiția ca terenul donat să fie folosit în interesul exclusiv al copiilor aflați în dificultate din cadrul Direcției Județene de Protecție a Drepturilor Copilului Dolj, organizându-se aici o microfermă agricolă care să se numească “Ferma Berlescu”. În noiembrie 2002, Vlad Berlescu donează CJ Dolj și restul de teren agricol în suprafață de 39 hectare, precum și construcția respectivă în suprafață de 255 mp, fosta casă a familiei Macedonski.

Casa în care a copilărit poetul Alexandru Macedonski (foto: Cuvântul Libertății)
Casa în care a copilărit poetul Alexandru Macedonski (foto: Cuvântul Libertății)

Doi ani mai târziu însă după prima donație, în aprilie 2003, Consiliul Județean Dolj aprobă darea în administrare a terenului de 49 hectare și construcției din Goiești, donate de Vlad Berlescu, către Direcția Județeană pentru Protecția Plantelor Dolj. Peste trei ani, în aprilie 2006, Consiliul Județean Dolj aprobă transmiterea fără plată la Consiliul Local al comunei Goiești a terenului și a clădirii de 255 mp, despre care afirma că se află “în stare avansată de degradare”.

„În momentul de față suntem în discuții cu Consiliul Județean Dolj pentru reabilitarea Casei «Alexandru Macedonski», care aparține Consiliului Local Goiești. Noi, în urmă cu circa 3 ani, am realizat un gard de împrejmuire a casei, pentru a nu mai intra persoane în incintă, care să facă stricăciuni, așa cum s-a întâmplat după 1990. Acum acolo sunt doar pereții, fără tocărie, fără uși. Acoperișul este în condiții bune, iar gardul nu permite să intre altcineva în incintă. Din discuțiile purtate, conducerea Consiliului Județean Dolj dorește să se ocupe de reabilitarea Casei Macedonski, așa cum s-a ocupat și de alte monumente din alte localități, printre care se află și culele din comunele Brabova și Cernătești. La nivelul comunei am realizat un proiect tehnic pentru reabilitarea acestei case, pe care l-am și pus la dispoziția Consiliului Județean Dolj”, a declarat pentru Agerpres primarul comunei Goiești, Gheorghe Corbeanu.

Înainte de 1990, în Casa memorială Alexandru Macedonski se desfășurau diverse activități culturale la care participau nu doar elevi de la școli din Craiova sau din alte localități din județ, ci și personalități de marcă ale culturii române precum Marin Sorescu sau Tudor Gheorghe.