Autor: Nona Rotariu

Gherdealul sau Gürteln cum i se spune în germană este un sat mic, ascuns după padurea cu stejari seculari din comuna Bruiu.

Îndată ce pătrunzi în sat priveliștea de basm te îmbie să te întorci la natură și să ai o stare de reverie, ceea ce îți trezește curiozitatea să afli cât mai multe lucruri despre acest loc minunat.

Gherdealul este un sat săsesc din judetul Sibiu, cu un aer de poveste, fiind renumit atât din punct de vedere cultural cât și istoric, datorită populației germane care a trăit aici din secolul XIII până în secolul XX.

Printre potecile șerpuite înainte de a intra în sat, se întrezărește semeață cupola bisericii fortificate, care veghează de cateva secole deasupra lui.

Biserica fortificata din Gherdeal

Satul sibian are în componența sa trei monumente istorice importante: Biserica Sfântul Nicolae, care datează din anul 1792, Biserica fortificată, care a fost finalizată între secolele XVI-XIX și școala.

Drumul până în centrul satului este pietruit si are un farmec aparte datorită caselor vechi care se întrezăresc.

Pe ulițele satului domină parcă o liniște destul de apăsătoare, dar frumusețea locului te lasa fară cuvinte, priveliștea fiind una feerică cu case demult uitate în paragină, dar răzleț văzându-se și unele recent renovate.

În Gherdeal au locuit până în anul 1990 atât sasi, dar și români, care mai apoi au plecat spre oras, unii chiar din țară, orientându-se spre un trai mai bun.

Veteranii satului își mai amintesc și astăzi cu nostalgie de vremurile bune de odinioară, atunci când localitatea lor era înfloritoare și ulițele era pline de copii.

Dealul bisericii

Bisericile, școala și magazinul sătesc mai poartă și astazi urmele a ceea ce a fost mai demult, un sat impunător.

Gherdeal are un numar mic de locuitori, sub 10, dar încet, încet începe să prindă din nou viată, datorită pensiunii La Tei recent construită și a unor orășeni mutați acolo, care și-au cumpărat case și le-au renovat, făcându-le case de vacanță.

Pensiunea are o arhitectură rustică, simplistă, iar în procesul de construcție s-au folosit doar materiale naturale: grinzi vechi de stejar și rocă lutoasă, care sunt în armonie cu zona.

Zona Transilvaniei și în special satele săsești au un potențial turistic ridicat, oferind celor care le calcă pragul atât diversitate din punct de vedere istoric cât și multiculturalitate și diverse peisaje care încântă ochiul.