Organizația Mondială de Turism a lansat competiția „Best Tourism Villages”, iar Ministerul Turismului va selecta opt dintre cele înscrise, pentru a intra în competiția internațională.

Anul trecut, satul Rășinari din Sibiu a primit acest titlu, iar localitatea a participat deja la un târg de turism din Arabia Saudită.

Odată intrat în rețeaua „Best Tourism Villages”, satul Rășinari se bucură deja de atenție. Luna trecută, reprezentanții comunității au fost invitați la un Târg de Turism din Arabia Saudită, alături de alte 32 de sate din 22 de state ale lumii.

Carmen Ghidiu, reprezentant al Asociației Pensiunilor din RășinariAcesta este un avantaj, o oportunitate de a împărtăși cu ceilalți din experiența ta ca și sat turistic precum și de a învăța de la celelalte sate din lume despre experiențe de succes”.

Ministerul Turismului anunță că a dat startul înscrierii pentru competiția din acest an, iar satele românești au timp până la întâi iunie să își depună candidatura. Doar opt dintre ele vor fi selectate pentru a fi trimise juriului Organizației Mondiale de Turism.

Zurab Pololikashvili, secretarul general al Organizației Mondială e a Turismului: Cel mai bun sat turistic este un sat cu resurse naturale și culturale, un sat dedicat promovării și păstrării identității lui culturale și naturale, un sat care pune accent pe gastronomia locală, meșteșugurile și oamenii locului”.

Competiția pentru desemnarea celor mai apreciate sate turistice din lume este una strânsă. Anul trecut au participat 136 de localități din întreaga lume. Juriul, format din 20 de experți internaționali, caută sate cu mai puțin de 15.000 de locuitori, cu natură sălbatică și obiceiuri nealterate de viață modernă.

Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari: „Avem mai multe poteci de drumeții în jurul nostru. Avem o agendă culturală și sportivă pe tot parcursul anului. Comunitatea este implicată în ceea ce înseamnă turismul și cred că toate aceste lucruri au contribuit în primirea noastră în acest club select”.

Satele care primesc distincția „Best Tourism Villages” se bucură de promovare internațională, iar accesul la târgurile de profil e finanțat de Organizația Mondială de Turism.