Considerat de mulți un „oraș muncitoresc”, Burgas-ul este mai mult decât un important port industrial și comercial. În fapt, cel de-al patrulea centru urban al Bulgariei ar putea fi foarte ușor descris ca un oraș al contrastelor, în care zonele industrializate, cele turistice, dar și ariile naturale protejate se contopesc. Așa că, dacă vă gândiți să faceți o vizită în acest loc, adăugați echipamentului de vacanță și un binoclu, deoarece Burgas-ul este orașul cu cele mai întinse rezervații naturale din sud-estul Europei.

Punctul central din care puteți începe explorarea orașului Burgas și a împrejurimilor este Grădina Mării/Parcul Maritim. Creație a peisagistului Georgi Duhtev, acest parc a fost realizat în perioada 1910-1924 și acoperă o arie cu o lungime de aproximativ 5 -6 km, paralelă cu principalele plaje ale orașului. Recunoscută pentru aspectul său romantic, Grădina Mării aduce o atmosferă aparte, oferind vizitatorilor posibilitatea să admire panorama mării în timp ce se plimbă la umbra răcoroasă a arborilor seculari. Aleile parcului sunt străjuite de monumente, sculpturi și aranjamente florale exotice sau locale, dând impresia unei grădini engleze situată chiar pe faleza mării.

Sursă foto: wikimedia.org

În anul 1913 a fost inaugurat Cazinoul, unul dintre elementele arhitecturale importante ale acestui spațiu, iar ulterior, în perioada 1920-1930, a fost realizată în zona centrală a parcului alea oficialităților, unde se află amplasate busturile celor mai renumite personalități din istoria bulgară. Astăzi, Grădina Mării mai adăpostește și un teatru de vară dar și un spațiu expozițional, unde se organizează numeroase festivaluri și evenimente culturale precum: Festivalul internațional de folclor, Expoziția internațională de Flori, Festivalul de muzică „Spirit of Burgas” sau Festivalul de artă contemporană „Turn on the City”.
Însă evenimentul care atrage cei mai mulți turiști în acest parc este de departe Sandfest (Festivalul de Castele de Nisip). Organizat la marginea Grădinii Mării, nu departe de plaja nordică a orașului, acest festival vă va arăta că ceea ce pare pentru mulți doar „o joacă de copii” poate fi transformat într-o adevărată artă a sculpturii în nisip. Anual, peste 2.500 de tone de nisip sunt utilizate pentru a construi modele fantastice, unele din ele absolut impresionante.

Sursă foto: www.gotoburgas.com

Centrul Vechi – imaginea orașului de la începutul secolului al XX-lea

În imediata vecinătate a Grădinii Mării se găsesc Portul Turistic și Centrul Vechi al orașului Burgas, un amalgam de străduțe și clădiri ce datează în marea lor majoritate din jurul anilor 1900.
Istoria localității începe în perioada antică, dovadă fiind siturile arheologice de la Develtos/Deueltum (actualul sat Debelt), Foros (la intrare în rezervația naturală Poda) și Sarafovo (în vecinătatea actualului aeroport), însă amplasamentul actualului oraș datează de la finalul secolului al XVIII-lea.
Menționat pentru prima oară în istorie la 1306, de către poetul bizantin Manuil Fii, Burgas își ia denumirea de la termenul „pirgos/burgos” care desemna foișoarele de foc construite de pescarii din zonă. Până la începutul anilor 1800, localitatea va rămâne la statutul de sat pescăresc, ulterior devenind un port local de cereale. Abia după eliberarea Bulgariei de sub suzeranitatea Otomană, orașul avea să extindă major, ca urmare a modernizării infrastructurii portuare și a construcției căii ferate care îl leagă de restul țării.
Pentru pasionații de istorie principalele obiective care nu trebuie ratate sunt:
Muzeul de Etnografie, găzduit de Casa Brakalov – un imobil cu o arhitectură specifică secolului XIX, unde veți descoperi cultura tradițională bulgară dar și viața de zi cu zi a vechiului Burgas.
Muzeul Regional de Istorie și Muzeul de Arheologie. Împărțite în patru clădiri din centrul orașului cele două muzee redau file din istoria orașului, începând de la vestigiile grecești și romane din regiune și terminând cu evenimentele mai recente, precum al doilea război mondial sau perioada comunistă.
Galeriile de Artă – „Petko Zagorski” ce adăpostesc nu mai puțin de 3000 de exponate (picturi, sculpturi și icoane tradiționale). Însă, poate elementul cel mai atractiv este clădirea însăși, o fostă sinagogă cu o arhitectură impresionantă ce a fost construită între 1905 și 1910 de către arhitectul italian Ricardo Toscani.
Alături de aceste monumente, odată ajunși la Burgas merită să vizitați și câteva dintre bisericile istorice de aici, în special Catedrala Chiril și Metodie, clădire emblemă a orașului construită între 1897 și 1907 de același arhitect italian Ricardo Toscani, dar și Biserica Armeană, una dintre cele mai vechi clădiri ale urbei.
Majoritatea muzeelor funcționează după programul 10.00-19.00 iar prețul de intrare variază între 5 și 8 leva.

Sursă foto: www.gotoburgas.com

Rezervația Naturală Poda – un paradis al păsărilor și al naturii

După cum spuneam la începutul articolului, puneți în bagaj și un binoclu și înarmați-vă cu răbdare și atenție. Orașul Burgas este înconjurat de lacuri de o frumusețe rară ce acoperă nu mai puțin de 100.000 de hectare și care reprezintă habitatul natural pentru peste 240 de specii de păsări, unele aflate pe cale de dispariție. Cele 4 lacuri Vaya, Mandra, Burgas și Atanasovsko, cunoscute și ca „Burgas Lakes”, se află sub administrația Centrului de Protecție și Conservare a Mediului Poda situat în extremitatea sudică a orașului. Specialiștii și ghizii de la acest centru organizează excursii cu barca pe aceste lacuri și vă vor îndruma spre cele mai bune puncte de observare a păsărilor. Veți avea senzația că vă aflați în Delta Dunării, doar că aici, alături de pelicani, cormorani, egrete, stârci și rațe sălbatice puteți admira și câteva flamingo roz.

Sursă: www.gotoburgas.com

Întregul ansamblu natural al rezervației cuprinde trei tipuri de habitate: unul de apă dulce, unul mixt și unul cu un grad mare de salinitate, fapt care determină o mare diversitate a speciilor care trăiesc și pot fi văzute aici. Mai mult de atât, această arie protejată este traversată de Via Pontica, a doua cea mai importantă rută de migrație a păsărilor din Europa. Astfel, chiar dacă nu veți ajunge la Burgas în timpul verii, o călătorie toamna sau primăvara va continua să vă ofere o priveliște surpinzătoare.
Mai trebuie spus, că anumite porțiuni ale lacul Atanasovsko se remarcă prin culoarea roșie spre roz a apei. Conform specialiștilor, lacul este o lagună a cărei apă prezintă un nivel ridicat de salinitate și mineralizare și a fost folosit în trecut pentru extragerea sării dar și în scopuri terapeutice (unele părți ale lacului sunt încă amenajate în acest scop), fiind compartimentat în sectoare de exploatare. Cu timpul diferența de salinitate dintre aceste sectoare, a dus la schimbarea florei dar și a micro-organismelor care cresc în apă, de unde și culoarea roz a acesteia.

Sursă foto: burgaslakes.org

Rezervația Naturală este protejată atât de legislația națională cât și internațională fiind înscrisă în rețeaua Natura 2000, iar accesul în anumite părți ale ei se face numai în grupuri însoțite de un ghid de la Centrul de Protecție a Mediului Poda.

Surse: burgaslakes.org
www.gotoburgas.com
wikimedia.org