Rămasă în umbra celebrei catedrale Notre-Dame, Bazilica Saint-Denis din Paris face de mai mulți ani obiectul unor importante lucrări de renovare.

„Este ceva ce faci doar o dată în viață”, a declarat pentru AFP maestrul sticlar Emmanuel Putanier, care lucrează de un an alături de echipa lui pentru a reda splendoarea de odinioară a vitraliilor din secolul al XVII-lea care decorează Bazilica Saint-Denis din Paris, necropola regilor Franței, care adăpostește 43 de sicrie regale, informează Agerpres.

Vitraliile Bazilicii Saint-Denis din Paris (foto: Pierre Poschadel / Wikimedia Commons)
Vitraliile Bazilicii Saint-Denis din Paris (foto: Pierre Poschadel / Wikimedia Commons)

În ultimul an, vitraliile bazilicii se află în centrul atenției. Șantierul, care beneficiază de o finanțare de peste 2 milioane de euro, a avut nevoie de aproape 25 de ani pentru a se concretiza. Acest proiect îndelungat și obositor a început în 1997.

Copii perfecte ale vitraliilor

Avariate de timp și uzate de intemperii, vitraliile originale au fost îndepărtate. În locul lor, specialiștii francezi instalează copii din policarbonat.

A apărut astfel o dezbatere ce a durat mai mulți ani: trebuie oare restaurate vitraliile originale pentru a fi apoi reinstalate sau trebuie create copii perfecte? Cea de-a doua soluție a fost aleasă de experți. În total, aproape 20 de copii au fost realizate.

Vitraliile Bazilicii Saint-Denis din Paris (foto: Myrabella / Wikimedia Commons)
Vitraliile Bazilicii Saint-Denis din Paris (foto: Myrabella / Wikimedia Commons)

Acest proiect titanic a început cu o muncă de cercetare și documentare asupra vitraliilor. Pentru că, reamintește arhitectul specializat în patrimoniu Thomas Clouet, ele au fost demontate în timpul Revoluției Franceze. Deși nu au fost vandalizate, anumite fragmente au fost dispersate.

Vitraliile sunt integrate apoi în ferestre ce datează, în majoritatea lor, din secolul al XIX-lea.

Alte lucrări de renovare sunt în curs, mai ales la nivelul tabernaculelor, în această bazilică vizitată în fiecare an de peste 130.000 de persoane.