Peru, cu Machu Picchu inclus, este una dintre destinaţiile care se află pe lista cu dorinţe a aproape oricui de pe glob. Ţara, pe care şi Sudul Africii sau Thailanda pot fi invidioase, deşi nu ar părea că au motive, şi-a construit reputaţia pe mărturiile fascinante şi călătoriile incredibile ale călătorilor din toate timpurile şi din toate colţurile lumii.

Amestescul de culturi reflectă o comunitate vibrantă, diversă, cu rădăcini în tradiţiile incaşilor, dar şi ale civilizaţiilor pre-columbiene. Ţara „vorbeşte” prin prisma siturilor arheologice care spun poveştile civilizaţiilor a căror moştenire a devenit un obiect de artă în lumea de astăzi.

Site-ul culture-ist.com a compilat într-un material cinci motive pentru care Peru trebuie să existe pe lista de dorinţe a oricui.

Lima

Cel mai probabil, sosirea în Peru se va face în Lima, acest oraş plin de ruine încântătoare şi de arhitectura coloniilor spaniole. În Lima, poţi testa unul dintre restaurantele renumitului chef Gastin Acurio, omul care a făcut Peru celebru pentru scena culinară. Tacu tacu este un preparat tradiţional, adică nişte clătite din orez şi fasole, obligatoriu în timpul călătoriei. Pieţele de fructe şi legume vor face cunoştinţă cu specii nemaivăzute în Europa, nici măcar la raionul de fructe exotice din supermarket.

Plaza de Armas, Palatul Guvernului şi Catedrala din Lima sunt doar câteva dintre punctele turistice ce trebuie bifate. Mănăstirea din San Francisco este un exemplu minunat al arhitecturii baroce spaniole, unde picturile murale datează din secolul al XVII-lea, alături de osuare şi tribunalul inchiziţiei. Cel mai probabil, fiecare vizită va aduce cu sine poveştile locuitorilor, generoşi în împărtăşirea propriei istorii.

Cusco

Ascuns în munţii Anzi, oraşul andin, şi fosta capitală a imperiului Inca, va tăia respiraţia de la prima vedere. Senzaţia că ai păşit direct în secolul al XIII-lea te va însoţi la fiecare pas, printre vegetaţia încărcată, ruinele antice şi fermele întinse.

Catedrala Santo Domingo nu trebuie ratată, cât timp vrei să afli totul despre invazia spaniolă şi arhitectura gotică-renascentistă.

Valea Sacră

Aici se află templul Saksaywaman, unde pot fi urmărite El Pago a la Tierra, adică ceremonii dedicate pământului. Şamanul locului ţine slujba, în limba locală, quechua.

Ruinele oraşuşui Ollantaytambo vor spune povestea modului incredibil în care oamenii construiau acum sute şi mii de ani locuri impunătoare. O masă în această zonă va învăţa turiştii că porcii de Guinea sunt consideraţi o delicatesă, motiv pentru care copiii nu au voie să se joace cu ei. Nimeni nu se joacă cu mâncarea, nu?

Machu Picchu

Probabil cel mai cunoscut loc din toată lumea, deşi până în 1911, situl era străin civilizaţiilor de pe continente. Incaşii l-au construit în 1450, dar l-au abandonat un secol mai târziu, în timpul invaziei spaniole. Hiram Bingham este istoricul american care a introdus acest colţ uitat de lume, fiind, de atunci, inclus în Patrimoniul Unesco. Aproape toate clădirile au fost restaurate pentru a le arăta turiştilor cum arătau structurile originale.

Sunt mai multe feluri în care poţi explora muntele antic. Pentru firile aventuroase, există un circuit de patru zile, care include mers de dimineaţa până noaptea şi dormit în corturi, în munţi. Pentru cei care preferă varianta mai confortabilă sau pentru grupuri, există trenul care duce prin valea Urubamba, de unde se ia un autobuz către Machu Picchu, spre baza ruinelor. Indiferent ce modalitate alegi, nu uita să ai paşaportul la tine, drept dovadă că ai vizitat una dintre cele şapte minuni ale lumii.

Quinoa

Mâncarea peruviană este sursa de inspiraţie a occidentalilor. Aşa că toţi cei pasionaţi de cerealele quinoa pot încerca aici sute de reţete, greu de găsit în alte părţi ale lumii, fiind locul originar al acestei plante. Supă de quinoa, antreuri cu quinoa, chiar şi desert cu mousse de quinoa sunt doar câteva dintre opţiuni.

Fructul de cacao, lucuma, aguaymanto. Pepino, camu camu şi noni sunt doar şase din sutele de fructe exotice pe care le poţi testa în Peru.