Anual, peste 1,3 milioane de români aleg să își petreacă vacanța pe litoralul bulgăresc. Ofertele all inclusive, prețurile mici și serviciile hoteliere par a fi atuurile vecinilor noștri de la sud de Dunăre. Însă, dincolo de plajele largi și mâncarea diversificată și abundentă, Bulgaria poate fi și o surprinzătoare destinație culturală și istorică.
În cele ce urmează, vă prezentăm o serie de obiective turistice mai puțin cunoscute pe care nu ar trebui să le ratați, mai ales dacă vă aflați la sud de Burgas.

1.Beglik Tash – Sanctuarul megalitic al tracilor

În apropierea stațiunii Primorosko, la aproximativ 30-40 de km sud de orașul Burgas, se găsește unul dintre cele mai importante situri arheologice ale antichității tracice. Comparat de mulți cu Stonehenge, Beglik Tash reprezintă un ansamblu de blocuri monolitice de origine vulcanică, sculptate și organizate ulterior într-un amplu sanctuar religios.
Întregul sit arheologic, ce se întinde pe aproximativ 12 hectare, era dedicat cultului Soarelui și al Zeiței Mamă (Mama Natură) și cuprinde mai multe arii ritualice dintre care merită amintite:
Tronul, situat în partea centrală. Este locul unde se consideră că regele-preot trac conducea ceremonii, în special la solstițiu și echinocțiu
Ceasul Astronomic, o formațiune ce îndeplinea rolul de calendar
Patul Conjugal, o piatră centrală în formă de pat dublu, unde se crede că se desfășurau ritualuri de copulație între șamanii de sex feminin și cei de sex masculin
Peștera Sfântă, ce cuprinde mai multe coloane și un spațiu plan ce simbolizează pântecele Mamei Natură, din care s-a născut Soarele
Labirintul sau calea războiului, loc în care au fost descoperite mai multe artefacte cu caracter militar (arme, scuturi, săgeți, etc)

sursă foto: https://en.wikipedia.org/

Majoritatea stâncilor monolitice prezintă gropi sculptate, rezervoare și canale de drenaj dar și unele petroglife ce datează de la finalul Epocii Bronzului (secolele XIII-XIV î.Hr.). De altfel, descoperirile arheologice au scos la lumină mai multe obiecte de ceramică, unelte și arme aparținând tribului tracic skirmiani, despre care se crede că ar fi cei care au creat sanctuarul. Ulterior, în anumite arii din incinta sitului au fost găsite flinturi și monezi de proveniență greacă și romană de până în secolul III d. Hr. când sanctuarul a fost abandonat.

Sursă foto: wikimedia.org

Totuși, trebuie spus că accesul la acest obiectiv istoric nu este facil, mai ales că descoperirea sanctuarului a avut loc abia în 2003. Întregul ansamblu este localizat într-un teritoriu forestier, care făcea parte dintr-un domeniu de vânătoare al fostului lider comunist bulgar Todor Zhivkov (contemporanul lui Ceaușescu), iar indicatoarele care semnalizează situl sunt încă rare, motiv pentru care vă recomandăm să vă setați un GPS înainte de a pleca la drum.
În prezent, această zonă este organizată sub forma unui muzeu în aer liber, programul de vizitare este între 09.00 și 19.00 iar taxa de intrare este de 2 leva. Puteți de asemenea să beneficiați în schimbul a 10 leva, de indicațiile unui ghid, vorbitor de engleză, angajat al muzeului de istorie din Burgas, care vă va prezenta istoria și tipurile de ceremonii desfășurate aici.

2.Ravadinovo – castelul din povești al unui magnat bulgar

Următoarea destinație nu are o însemnătate istorică deosebită, deși, privită din exterior de la o distanță considerabilă, ar putea da impresia unui monument cu o oarecare tradiție. Și totuși ea se regăsește pe lista noastră, pentru că este unul dintre obiectivele cele mai vizitate de turiștii aflați în zona Burgas.
Castelul Ravadinovo „ In Love with the Wind” ( În dragoste cu Vântul) datează din … 1996 și se află încă în construcție, chiar dacă încearcă sub o formă sau alta să pară desprins fie din basme, fie din desene animate, fie din evul mediu, fie din Bavaria. Proiectul unui castel impozant, cu tentă romantică, construit în vecinătatea unui lac și înconjurat de un vast domeniu presărat cu fântâni, statui și alte monumente arhitecturale, aparține omului de afaceri Georgi Tumpalov, unul dintre magnații din țara vecină.

Sursă foto: facebook – KTC World

Dacă vreți o comparație, imaginați-vă că Gigi Becali și-ar da frâu liber fanteziilor din copilărie și ar începe să construiască un palat care să adune împreună tot ce consideră el mai frumos. Exact acest lucru este și castelul Ravadinovo!
20 000 de tone de piatră au fost aduse din Munții Strandzha pentru construcția unei clădiri ce cuprinde nu mai puțin de 60 de camere, din care multe saloane de oaspeți decorate în diverse stiluri care imită curentele istorice (renascentist, baroc, romanicul medieval, etc).
Exteriorul este însă cu mult mai impresionant; de la Disney, la Las Vegas, la statui renascentiste și vitralii și până la iedera care acoperă o parte a clădirii pentru a imita tradiționalul castelelor englezești, nimic nu lipsește dintr-o reședință menită să sfideze luxul și imaginarul omului. Însă nu doar Castelul vă va impresiona ci și grădinile, lacul, crama de vinuri și restul construcțiilor de pe domeniu.
Ce veți găsi aici? Aproape orice lucru care a atras vreodată ochiul și interesul privitorului:
– Un Arc de Triumf ce reproduce modele antice
– Fântâni arteziene și statui de eroi ce reproduc stilurile deja consacrate din Italia și Franța
– Un lac cu lebede ce vă va duce cu gândul la Palatul Nymphenburg
– O capelă ce aduce mai aproape Bizanțul de universul Gregorian
– O cramă de inspirație medievală, decorată cu armuri de cavaleri, unde veți fi invitat să degustați vinuri contra cost
– Gărdulețe decorate cu dragoni și multe statuete cu motive istorice ( lei sumerieni, crocodili egipteni, etc)
– Grădini și foișoare japoneze, indiene sau chiar de inspirație scandinavă
– Chiar și un mic zoo

Sursă foto: facebook – KTC World

Știu, mulți veți spune kitsch și vă gândiți de ce să vizitez așa ceva?
Ei bine, dacă kitsch-ul ar fi un curent arhitectural, cu siguranță cel mai emblematic monument al său ar fi Castelul Ravadinovo, iar cel mai renumit arhitect ar fi însăși Georgi Tumpalov; omul care a visat de mic să locuiască într-un castel și care acum își transformă fantezia în realitate.
Așa că, „În dragoste cu Vântul” merită vizitat, fie și numai pentru a înțelege cum arta și istoria influențează imaginarul social.

3.Sozopol – Bulgaria tradițională la malul mării

Când vă gândiți la imaginea idilică a satelor și localităților de la malul mării, nu are cum să nu vă treacă prin minte sudul Italiei sau Santorini din Grecia. Puțini știu însă că și vecinii noștri bulgari au două astfel de locuri, în care tradiția și imaginea pitorească a vechilor sate pescărești se întrepătrunde cu spiritul viu al turismului de astăzi. Unul dintre acestea este Nessebar iar cel de-al doilea este Sozopol, ambele fiind incluse în patrimoniul UNESCO.
Dacă despre Nessebar am scris în trecut și menționam că este renumit pentru atmosfera liniștită, nu același lucru se poate spune despre Sozopol, care este un oraș plin de veselie și de activitate. De altfel, dacă vă întrebați unde preferă bulgarii să își petreacă concediul, trebuie spus că Sozopol este cea mai populară destinație internă de pe litoralul bulgăresc.
Localitatea este situată la aproximativ 30 de km de Burgas, pe o peninsula stâncoasă și cuprinde o zonă veche, dominată de clădiri și monumente istorice și o zonă nouă, în care se găsesc majoritatea hotelurilor.

Sursă: Bulgaria Travel

Istoria acestei așezări începe în antichitate (sec. VI î.Hr), când coloniștii din Milet aveau să fondeze aici Apollonia Pontica, un oraș port ce a rezistat până în anul 72 d.Hr. când a fost distrus de romani. Ulterior localitatea avea să renască și să dispară în mai multe rânduri, ultima oară în timpul războiului nostru de independență (1877-1878).
Cele mai bune locuri pentru a cunoște istoria orașului sunt Muzeul de Arheologie și Muzeul Etnografic, acolo unde sunt păstrate vestigii, vase ceramice, ancore și unelte atât din perioada antică și medievală cât și din perioada modernă. Însă, istoria și cultura orașului este vizibilă la tot pasul. Practic, partea veche a localității este un muzeu în aer liber, în care veți găsi, alături de ruine antice și medievale (majoritatea lor în stare bună de conservare și bine puse în valoare), nu mai puțin de 180 de edificii monument istoric, majoritatea lor foste case pescărești ce poartă amprenta perioadei cunoscută drept Renașterea Bulgară (finalul secolului XIX). Elementul specific al acestui curent arhitectural este îmbinarea structurii de piatră, din care sunt construite fundațiile și parterul, cu lemnul folosit pentru realizarea unui etaj ce se extinde în afara zidurilor și care este ancorat la sol prin stâlpi și bârne de esență tare. Printre cele mai cunoscute clădiri istorice sunt :Casa Marieta Stefanova, Casa Kreanoolu, Casa Todor Zagorov și Casa Kurtidi.

Sursă foto: www.theculturetrip.com

Alte obiective pe care merită să le vizitați sunt zidul cetății, turnul cetății și ruinele fostei Episcopii a Sozopolelui, toate datând de la finalul perioadei bizantine și din epoca țaratelor bulgare. Un lucru important de menționat este să fiți atenți la încălțămintea cu care veniți echipați. Orașul vechi este un labirint de străduțe înguste, unele în trepte, pavate cu piatră care păstrează întocmai pitorescul locului, dar care necesită o pereche încălțări sport.
Mai trebuie spus că micuțul orășel mai este cunoscut printre vecinii noștri de la sud și drept „Cannes-ul Bulgariei”, aici fiind organizate în luna septembrie două dintre cele mai importante festivaluri de film și artă din țară.

4.Insula Sfânta Anastasia – Un Alcatraz (re)devenit mănăstire

Reintrat în circuitul turistic în 2014, ultimul obiectiv turistic pe care vi-l propunem în acest articol, se află în largul Mării Negre la aproximativ 6,5 km (4 mile marine) Sud-Est de orașul Burgas și ascunde o istorie aparte.
Cunoscută până nu de mult drept „Alacatraz-ul Bulgariei”, insula Sfânta Anastasia este singura insulă din țara vecină care adăpostește o mănăstire.

Sursă foto: wikipedia.org

Conform site-ului oficial al rezervației naturale și arheologice „Insula Sfânta Anastasia”, acest teritoriu a fost locuit încă de la finalul antichității fiind cel mai probabil un loc de refugiu fie pentru pustnici, fie pentru pirați. Ulterior, începând cu secolul al XV-lea, aici avea să fie înființată o mică mănăstire, care nu odată a fost distrusă de atacurile piraților. Cu toate acestea lăcașul de cult avea să reziste până în 1923, când întreaga insulă este transformată în închisoare.
Considerată la acea vreme o închisoare din care nu se poate scăpa, insula avea să îi găzduiască pe cei mai importanți deținuți politici – liderii grupărilor agrariene și comuniste care organizau în perioada anilor 1920 numeroase atentate și asasinate. Și totuși, pe 25 iulie 1925, 43 de deținuți au reușit să evadeze. Cu ajutorul a două bărci cu vâsle oferite de niște complici aceștia au ajuns la Cap Chukalya, de unde ulterior s-au refugiat în munți. În perioada comunistă, evenimentul avea să fie inclus în propaganda partidului, iar pe insulă a fost organizat un muzeu dedicat evadaților.
Tot în perioada anilor 1960-1980, insula a fost folosită ca platou de filmare, casă de creație pentru artiștii bulgari și hotel-restaurant.

Sursă foto: anastasia-island.com/

După schimbarea regimului insula a trecut printr-un con de umbră, fiind în cele din urmă restaurată și reintegrată circuitului turistic în urmă cu doar câțiva ani. Astăzi, aici funcționează un centru cultural, un centru de conferințe, o farmacie naturistă, mănăstirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului, un restaurant specific, un muzeu care redă istoria și legendele insulei dar și un vechi far ce datează din 1914. De altfel, alături de istoria evadaților, despre Insula Sfânta Anastasia există o serie de legende ce vorbesc despre comori ascunse, pirați și chiar fantome ale vikingilor care cândva ar fi stăpânit această fâșie de pământ. Iar dacă nu legendele și istoria locului vă atrage, trebuie spus că peisajele din jurul insulei cu siguranță vă vor determina să doriți să ajungeți aici.
Pentru a vizita acest loc aveți nevoie aproximativ o zi; accesul se face cu vaporul din Portul turistic Burgas, care circulă de 3 – 4 ori pe zi iar costul unei călătorii se ridică la 14 leva.

Surse: www.bulgariatravel.org
www.descoperabulgaria.com
www.anastasia-island.com
Surse photo: https://en.wikipedia.org/
anastasia-island.com/
facebook – KTC World