Gustul pătrunzător al mărarului proaspăt și aroma dulce a smântânii dau un plus de savoare bucătăriei statelor baltice.

Înfruptați-vă din specialitățile cu influențe din bucătăria poloneză, suedeză, germană și rusă (state care au stăpânit teritoriile baltice), la care se adaugă accente locale neobișnuite. Principalele feluri de mâncare din regiune au la bază carnea roșie, peștele, rădăcinoasele, smântâna și mărarul, iar diferențele dintre tradițiile culinare locale sunt subtile și nenumărate.

Vegetarienii se pot delecta cu plăcinte dulci și savuroase, cei care sunt atenți la siluetă pot ronțăi salate cu sos de smântână sau oțet aromat și toată lumea se va ghiftui cu deserturi de fructe de pădure. Începeți călătoria la Vilnius, Lituania, în al cărui centru vechi veți descoperi un amestec arhitectural bogat de clădiri renascentiste, gotice și baroce. Printre specialitățile locale se numără carnea de porc, cartofii, plăcintele, găluștile umplute, dar și sakotis, o prăjitură complictă, cu mai multe straturi.

Apoi, îndreptați-vă spre Riga, Letonia, situată pe țărmul Mării Baltice, și bucurați-vă de berăriile în aer liber, de cafenelele și patiseriile de aici, în clădiri construite în stil Art Nouveau. În meniurile restaurantelor puteți găsi adesea supă de sfeclă, pește și kebap. Puteți gusta cele mai bune preparate culinare estoniene la Tartu, centru cultural al țării, unde se află și o faimoasă universitate.

Aici puteți degusta hering marinat, carne de porc cu varză acră și pâine neagră prăjită cu smântână. Deși berea este băutura preferată a localnicilor, acete foste state sovietice au aprovizionat Mama Rusie cu peste 10 la sută din producția totală de votcă și au distilerii faimoase.

Perioada cea mai plăcută și mai frumoasă este cea estivală. Evitați iarna, dacă nu vă plac zăpada și gheața.

Rețeaua feroviară nu este foarte bine dezvoltată, însă autobuzele Eurolines fac legătura între Vilnius, Riga și Tartu. Orașul Tartu nu are aeroport, însă există autobuze care ajung de aici la aeroportul din Taillinn în două ore și jumătate.

Informații utile Porțiile care se servesc în restaurante sunt foarte mari, iar pâinea, inclusiv cea de secară, specifică zonei, se servește cu orice fel de mâncare.

De văzut:

Vizitați Taverna Ritei (Ritos Smukle) din Vilnius, unde este interzis orice produs nelituanian!

La restaurantul Staburags din Riga, un labirint de încăperi placate cu lemn de stejar, se servesc delicatese precum brânza cu chimen (Jânu siers).

Intrați în atmosfera din Beciul Prafului de Pușcă din Tartu (Püssirohukelder), o pivniță cu bolți înalte construită de Ecaterina cea Mare a Rusiei pentru a depozita praful de pușcă, și care acum găzduiește o berărie. Încercați Püssirohu Punane, delcioasa bere roșie a casei.