Există multe locuri neobișnuite, dar unele sunt pur și simplu artificial create de om. Granitele despart lumi, culturi, dar și timpul. Iată câteva locuri unde granitele sunt chiar neobisnuite

Insulele Diomede

Diomede sunt o pereche de insule din strâmtoarea Bering, situate la o distanță de 4 km una de cealaltă. Cea mai mică dintre insule găzduiește aproximativ 150 de cetățeni americani, făcând parte din Alaska, SUA. Diomede cea mare aparține de Rusia și nu este locuită. Atunci când locuitorii americani ai Diomede privesc spre insula mai mare, ei nu văd doar o altă țară, se poate spune că privesc și „ziua de mâine”, căci granița ruso-americană coincide în această zonă cu linia internațională de schimbare a datei. Spre exemplu, atunci când pe mica Diomede e sâmbătă, ora 9, pe insula mai mare este duminică, ora 6.

În timpul Războiului Rece, strâmtoarea reprezenta granița dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică. Totuși, în 1987, Lynne Cox a traversat înot distanța dintre insule, fiind felicitată pentru fapta ei vitejească atât de către Mikhail Gorbachev, cât și de către Ronald Reagan.

Muntele Everest 

Toată lumea cuoaște faptul că Everestul este cel mai înalt munte de pe pământ. Ceea ce nu este atât de cunoscut este faptul că granița dintre Nepal și China traversează muntele, exact prin vârf, făcându-l totodată și cea mai înaltă zonă de frontieră. Granița dintre Nepal și China este una dintre cele mai naturale din lume, datorită munților Himalaya. De-a lungul istoriei, nepalezii au făcut comerț cu tibetanii, trecând granița pentru a face rost de sare din Tibet.

Insula Fazanilor 

Râul Bidasoa reprezintă granița naturală dintre Franța și Spania. Totuși, în mijlocul acestui râu, la aproximativ 6 km de Oceanul Atlantic, se află Insula Fazanilor. În 1659, cel două state au hotărât să împartă insula, urmând ca aceasta să aparțină 6 luni din an Franței, iar celelalte 6 luni Spaniei. Trecerea insulei de la un stat la altul, se face printr-o festiviate care are loc de două ori pe an și care presupune un singur foc de armă.

Insula a găzduit câteva întâlniri regale, precum cea dintre Ludovic al XIV-lea și viitoarea sa soție, Maria Theresa a Austriei, din 1659. În anul următor, pe această insula, Maria Theresa și-a luat rămas bun de la tatăl ei, Filip al IV-lea al Spaniei, înainte de a se muta în Franța, pentru a deveni soția lui Ludovic al XIV-lea. În 1679, Carol al II-lea al Spaniei și-a întâlnit pe Insula Fazanilor prima soție, pe Maria Luiza de Orléans.

Bir Tawil 

Bir Tawai este un teritoriu de aproximativ 2000 kmp din Africa, situată între granițele Egiptului și ale Sudanului. Acest teritoriu și Zona Arctică Neutră din Antarctica sunt singurele zone din lume care nu aparțin niciunui stat. Din cauza faptului că este nelocuit, a temperaturii insuportabile și a lipsei oricărui fel de resurse, niciun stat nu este interesat de teritoriul din inima deșertului.

Baarle 

Baarle este o localitate cu peste 9000 de locuitori, situată la granița dintre Olanda și Belgia. Granița împarte localitatea în două mici comune, Baarle-Hertog în Belgia și Baarle-Nassau în Țările de Jos. Deoarece fiecare parcelă aparține unei alte țări, granița este una foarte complexă, formând numeroase enclave și exclave.

Începuturile conflictului care a dus la această graniță complicată datează încă din secolul al XII-lea. O luptă pentru putere dintre mai mulți nobili rivali a condus la o convenție dintre baronul Godfried II. de Schoten din Breda și ducele Henric I de Brabant. Conform acesteia, cei doi și-au împărțit teritoriile, formând o graniță, care împărțea localitatea în Baarle-onder-den-Hertog (Baarle-condus-de-Duce) și Baarle-onder-Breda (Baarle-condus-de-Breda – mai târziu Baarle-Nassau).

 În secolul 16, în timpul revoluției olandeze, Baarle a fost împărțit între Republica celor Șapte Provincii Unite ale Țărilor de Jos, condusă de Wilhem de Orania ( Wilhelm der Schweiger von Nassau) și Imperiul Habsburgic, sub conducerea lui Filip al II-lea, care a ocupat Baarle-Hertog.

Au mai existat conflicte și după cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece unele clădiri se aflau pe jumătate în fiecare dintre cele două țări, însă granița nu a mai fost schimbată. Unii locatari au fost nevoiți să mute ușile caselor, și să își pună atât numere olandeze, cât și belgiene, soluție care încă funcționează și astăzi.

Muntele Halti 

În 6 decembrie 2017, Finlanda a împlinit 100 de ani de la câștigarea independenței, desprinzâdu-se de Rusia. Un grup de norvegieni a propus să le facă un cadou special vecinilor lor, oferindu-le unul dintre cele două vârfuri ale muntelui Halti, care ar fi reprezentat noul cel mai înalt punct al Finlandei. Acest cadou presupunea mutarea graniței dintre cele două state cu doar 40 de metri, iar norvegienii, inclusiv prim-ministrul Erna Solberg, au susținut propunerea. Din păcate, acțiunea nu respecta constituția norvegiană conform căreia, Norvegia este „indivizibilă și inalienabilă ”. Din acest motiv, granița a rămas neschimbată, deși ar fi putut fi una din cele mai remarcabile frontiere din lume.

Autor Mara Sandru