Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului” lansează un proiect menit să le ofere turiștilor mâncare sănătoasă, din ingrediente proaspete, asigurate de fermieri locali. Este vorba despre conceptul “de la fermă, direct pe masă”, care a luat amploare la nivel mondial în ultimii ani.

Programul constă în introducerea de produse proaspete, cultivate la nivel local, direct de la fermă, pe masă, pentru o experiență culinară. Potrivit inițiatorilor săi, comunitatea Slow Food Buzău, această abordare va asigura cele mai proaspete alimente, va sprijini agricultura locală și va promova practici culinare durabile.

„Acest program face apel la fermierii, pensiunile și restaurantele care sunt angajate în practici sustenabile și interesate să ofere produse locale și de sezon, pentru a se alătura în vederea îmbunătățirii turismului gastronomic și a creării de noi căi economice pentru fermierii locali”, precizează Thorsten Kirschner, purtătorul de cuvânt al comunității Slow Food Buzău.

Autorii conceptului „de la fermă, direct pe masă” anunță că vor lucra în mod activ pentru a potrivi oferta de produse proaspete de la fermierii locali cu cererea din partea restaurantelor, pensiunilor și punctelor gastronomice locale. Se creează astfel o legătură directă între furnizorii de mâncare sănătoasă și consumatori și va include o livrare din ușă în ușă, precum și utilizarea tehnologiei pentru a corela cererea cu oferta.

Programul “de la fermă, direct pe masă”, gândit pentru stimularea turismului

Rețeaua de tip „Farm-to-Table”, menită să redefinească agricultura și turismul local în cadrul Geoparcului Global UNESCO Buzău, are la bază criterii stricte de participare. Fermierii trebuie să fie înregistrați oficial, să urmeze practici durabile, cum ar fi evitarea pesticidelor și asigurarea unui tratament etic al animalelor locale.

Inițiatorii programului se așteaptă ca pensiunile și restaurantele să elaboreze meniuri speciale care să pună în evidență ingrediente 100% locale, provenite din surse durabile, promovând astfel o atracție gastronomică unică atât pentru turiștii români, cât și pentru cei internaționali.

Rețeaua „Farm-to-Table”, mână întinsă fermierilor locali

Inițiativa comunității Slow Food Buzău urmărește încurajarea practicilor agricole sustenabile, protejarea mediului înconjurător și deschiderea de oportunități de venit viabile pentru comunitatea agricolă aflată între granițele Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului”.

„Dorim ca Buzăul să fie recunoscut și ca destinație de top pentru experiențe culinare autentice, de proveniență locală. Dar în încercarea noastră de a celebra bogata moștenire culinară a Buzăului, nu este suficient să avem doar o rețetă tradițională pentru un produs. Este esențial ca acesta să folosească 100% ingrediente locale din surse ecologice. Scopul nostru este să atragem în special turiștii străini, care caută din ce în ce mai mult astfel de experiențe autentice și sănătoase”, declară Thorsten Kirschner.

Comunitatea Slow Food Buzău a fost înființată în iulie 2022 și reunește peste 20 de membri, fermieri, producători de alimente, pensiuni agroturistice, restaurante și iubitori de hrană sănătoasă și sustenabilă.

Primul mare proiect al platformei Slow Food Buzău este „Piața Artizanilor”, un târg care adună laolaltă toți producătorii din Ținutul Buzăului. Primele trei ediții, care au avut loc în vara anului 2023, în curtea unei pensiuni din Berca, pe drumul către Vulcanii Noroioși, au adunat mii de turiști români și străini.