Profesorul de istoria gastronomiei Alberto Grandi a stârnit o adevărată furtună în Italia, după ce a făcut câteva afirmații controversate într-un interviu recent cu privire la bucătăria italiană.

Alberto Grandi susține că multe preparate culinare, care au făcut bucătăria italiană faimoasă în lume, au de fapt o istorie mai degrabă americană.

Profesor la Universitatea din Parma, Grandi a declarat pentru Financial Times că s-a îndoit de autenticitatea anumitor preparate „Made in Italy” de mulți ani, în special în ceea ce privește pizza, carbonara și parmezanul, relatează Agerpres.

„Atunci când o comunitate este vitregită de sentimentul de identitate, din cauza unui șoc istoric sau a unei fracturi cu trecutul, inventează tradiții care acționează asemenea unor mituri fondatoare”, a spus el, sugerând că istoria gastronomică a Italiei ar putea fi mai degrabă ficțiune decât realitate.

Alberto Grandi susține că multe preparate culinare, care au făcut bucătăria italiană faimoasă în lume, au de fapt o istorie mai degrabă americană (foto: Pixabay)

„Bucătăria italiană este mai degrabă americană decât italiană”, a afirmat Grandi în interviu.

Afirmațiile au atins coarda sensibilă a guvernului italian. În ziua publicării articolului, ministerele italiene ale Culturii și Agriculturii au depus o cerere oficială pentru candidatura bucătăriei italiene la statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO.

O decizie în acest sens va fi luată abia în 2025, dar ministerele au solicitat de asemenea ca UNESCO să includă bucătăria italiană pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității în 2023.