Blocul Rosenthal, o clădire istorică de pe Calea Victoriei din București, va fi consolidat seismic cu finanțare din PNRR, informează un comunicat al Primăriei Capitalei.

„Proiectul, depus de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), vizează şi renovarea energetică moderată a clădirii publice situată în Calea Victoriei nr. 22-24. Valoarea finanțării aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este de 41.434.452,34 lei, iar perioada de implementare este de 40 de luni de la semnarea contractului de finanțare”, preciează primarul General a Capitalei, Nicușor Dan, în comunicatul citat.

Blocul Rosenthal, așa cum este cunoscut, a fost construit după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Timp de 30 de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Imobilul a fost printre primele din București care avea prăvăliile retrase de la bulevard și care a permis trecătorilor să circule pe sub coloane. Numele l-a căpătat de la magazinul cu porțelanuri de lux Rosenthal pe locul căruia a fost ridicată clădirea.

Ridicată în anul 1938, clădirea din Calea Victoriei nr. 22-24, sector 3, are regimul de înălțime S1+S2+P+8E și este inclusă în Lista Monumentelor istorice la poziția 2192, cod LMI B-II-m-B-19848.

După consolidarea seismică şi renovare energetică, imobilul va avea destinația de clădire administrativă pentru desfășurarea de activități cu specific administrație publică, conform Primăriei Capitalei.