În iulie 1982, zugravul britanic Michael Fagan avea 34 de ani. Era șomer și a fost protagonistul unui scandal monstru.

Regina Elisabeta a II-a a vut parte de o surpriză de proporții, în vara anului 1982

Zugravul intrase pentru a doua oară prin efracție

La primele ore ale dimineții, regina Elisabeta a II-a abia deschidea ochii, în dormitorul ei de la Palatul Buckingham, iar prima persoană observată, pe marginea patului era… Michael Fagan!

Era trecut de ora 7.00 dimineața, iar Michael Fagan ajunsese fără să știe în dormitorul reginei. Intrarea prin efracție, la Palatul Buckingham devenise, în iulie 1982, noul hobby al acestuia!

Michael Fagan, în 1983. Foto: captură You Tube

Michael Fagan, în 1983. Foto: captură You Tube

Înainte de a ajunge în dormitorul suveranei, Fagan mai intrase în palat, cu altă ocazie, și umblase fără direcție pe holuri. Chiar desfăcuse o sticlă de vin și a băut-o așezându-se pe un tron, până când a fost zărit de o angajată. Aceasta a alertat paza, însă nu a fost crezută, zugravul făcându-se nevăzut.

A revenit pe 9 iulie, mult mai atent, și așa a ajuns în aceeași cameră cu regina. „Norocul a fost că nu a recunoscut-o. Regina l-a întrebat cine e și cum se numește, iar el i-a raspuns „Michael. Tu cum te numești?” Regina l-a întrebat ce dorește, iar el a zis că ar vrea ceva de băut și niște mâncare. Regina a fost convinsă că este vorba despre un angajat beat”, a rememorat fostul ofițer de securitate al Familiei Regale, Richard Griffin, într-un interviu acordat Sky News, citat de Metro.cu.uk

Michael Fagan a relatat, ulterior, că regina Elisabeta ar fi fugit din încăpere cum l-a zărit. Cert este că paza a intervenit, Fagan a fost reținut, însă nu au fost formulate plângeri, zugravul fiind internat timp de 3 luni la psihiatrie.

Breșa de securitate, din cauza incompetenței polițiștilor

Evenimentul a rămas cunoscut drept una dintre cele mai jenante breșe de securitate, mai ales că unii senzori de perimetru au indicat prezența cuiva, dar incompetența polițiștilor responsabili cu paza clădirii a fost monumentală, ei preferând să închidă alarma, fără să verifice, crezând că senzorii sunt defecți.

Michael Fagan trăiește în Londra, are 74 de ani și, după 8 septembrie 2022, ziua când regina Elisabeta a II-a a decedat, el a declarat că regretă dispariția acesteia și că a mers la biserică pentru a aprinde o lumânare în memoria suveranei.