Oamenii de ştiinţă au descoperit că toţi oamenii cu ochi albaştri au un singur strămoş comun, care a trăit acum 6.000-10.000 de ani şi care a dezvoltat spontan mutaţia genetică pentru această culoare a ochilor.

Culoarea ochilor este determinată de cantitatea de melanină, un pigment care colorează şi părul şi pielea. În urmă cu mii de ani, toţi oamenii aveau ochi căprui, dar o mutaţie a genei OCA2 a creat un întrerupător care a redus producţia de melanină în iris şi a diluat culoarea maro în albastru.

Mutaţia s-a răspândit de la acest strămoş comun în întreaga lume, dând naştere la diversitatea de nuanţe de albastru pe care le vedem astăzi. Se estimează că aproximativ 10% din populaţia mondială are ochi albaştri, dar procentul variază în funcţie de regiune şi etnie.

Oamenii de ştiinţă au folosit tehnici avansate de analiză ADN pentru a identifica locul şi momentul apariţiei mutaţiei pentru ochii albaştri. Ei cred că mutaţia a avut loc undeva în Europa, probabil în timpul expansiunii neolitice.

Ochii albaştri sunt rezultatul unei combinaţii unice între mutaţia genei OCA2 şi reglarea genei HERC2. Aceasta este singura cale cunoscută prin care ochii pot deveni albaştri (spre deosebire de părul roşcat care poate apărea din mai multe motive), transmite Popular Mechanics.

Care e probabilitatea ca să aveți moștenitori cu ochii albaștri sau verzi