Primăria Capitalei a emis în luna iulie Autorizația de Desființare Parțială a interiorului Azilului Evreiesc de Bătrâni „Elisabetheu” de la intersecția străzilor Prof. Ion Filibiliu și Romulus din Sectorul 3, urmând ca acesta să fie demolat. În incinta zidurilor exterioare rămase va fi construit un bloc cu trei etaje.

Pe data de 28 iunie 2018, Primăria Capitalei a autorizat demolarea interiorului azilului, având condiția ca lucrările să înceapă „numai după ce în prealabil vor fi puse în siguranță la exterior și la interior și apoi consolidate, zidurile ce mărginesc incinta, care urmează a se păstra și integra în noua construcție.” PMB mai menționează, de asemenea, că „fosta clădire a sinagogii, desacralizată, se va păstra”. Se pare că beneficiarul 3Z Residence nu a respectat în totalitate acești termeni, începând demolarea interiorului înainte de a pune în siguranță pereții de la stradă.

Interiorul Azilului Evreiesc de Bătrâni “Elisabetheu” în prezent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azilul Evreiesc de Bătrâni „Elisabetheu” a fost inaugurat în 1906 de Regina Elizabeta a României. Acesta a fost retrocedat comunității evreiești, respectiv fundației Caritatea, în anul 2000, iar de atunci a fost lăsat să se degradeze, fiind adăpost pentru oameni ai străzii, plin de gunoaie, șobolani și seringi folosite de consumatorii de droguri. În ultimii ani, clădirea a devenit un pericol pentru zona în care se află, pereții fiind pe cale să se prăbușească și deservind drept focar de infecție.

Fundația Caritatea a cerut în numeroase rânduri Direcției de Cultură a Municipiului București desființarea imobilului, pentru a-l putea demola, dar această solicitare a fost respinsă de fiecare dată din cauza faptului că imobilul se află în zona protejată nr. 38 – Labirint.

Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor, Fundația Pro Patrimonio și Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România au cerut în 2016 Direcției de Cultură clasarea în regim de urgență a monumentului, însă fără niciun rezultat. Primăria Capitalei doar a somat proprietarii imobilului să-l salubrizeze și să-l pună în siguranță.

Roxana Wring, consilier general, iar în 2016 președinte al Asociației ProDoMo este de părere că starea de degradare a fostului azil este rezultatul unei distrugeri programate. Tactică frecvent utilizată de agențiile imobiliare bucureștene: „Încă din 2011 locuitorii din zonă au început să observe cum ‘muncitori’ sunt lăsăți să distrugă clădirea, au fost devastate interioarele, a fost smulsă ușa de la intrarea principală, a fost parțial demolată sinagoga, a fost dat jos gardul și acoperișul.” În 2015 acesta a fost, de asemenea, incendiat.

Graffiti de pe peretele ansamblului

Ansamblul este o mare valoare istorică și arhitecturală, nu numai pentru comunitatea evreiască, ci pentru întregul oraș. Degradarea sa a fost cauzată de birocrație și de ignoranță , astfel încât demolarea sa este inevitabilă. Povestea Azilului Evreiesc de Bătrâni „Elisabetheu” rămâne un exemplu negativ în lupta pentru conservarea clădirilor bucureștene de patrimoniu și doar o victimă a întregului război ce se duce împotriva clădirilor istorice.

Articol realizat de Ștefan Marcu