Caru’ cu bere (sau aşa cum a fost numit prima oară, “La carul cu bere” ) este cea de-a doua berărie din Bucureşti, aceasta fiind deschisă în secolul XIX pe strada Stravopoleos și unul dintre principalele puncte de atracție turistică ale Bucureștilor.

Restaurantul ce conţine în jur de 500 de locuri, este bine cunoscut pentru berea fabricată după o reţetă originală, specialităţile culinare şi mai ales crenvurstii cu hrean.

O berărie germană în centrul Bucureștilor11721985_757380254384382_47516564_n

Unii arhitecți numesc clădirea un rezultat al influenţei romantismului de scoală germană, vizibil atât prin arhitectura exterioară, cât și ornamentele din interior.

 Insă arhitectul Monica Margineanu semnalează etalarea de numeroase detalii gotice, iar istoricul de artă Cezara Mucenic este de parere că, lambriurile, picturile şi decoraţiile metalice sunt elemente medievale.

 Amenajarea interiorului berăriei este o combinaţie reusită de stiluri, cel bizantin ( balcoanele și balustradele) şi stilul academic bavarez, pe langă multe altele. Elementele de ornamentaţie (picturile, lambriul, mobilierul) au fost recondiţionate respectând ideea arhitecturii originare, pline de istorie. Insă, au fost necesare şi unele elemente moderne, sporirea capacităţilor reţelelor sanitare, de climatizare şi electrice.

11252444_998094273558064_1376364884900735244_n

Acesta  aminteşte  de  atmosfera Bucureştiului de la începutul secolului XX-lea , fiind o “legendă vie”. Clădirea ce și acum găzduieşte restaurantul este declarată Monument de Istorie şi Arhitectură, fiind considerată o emblemă a oraşului Bucureşti.

Este un loc incărcat cu tradiţie şi unicitate ce are şi acum mult succes atât in rândul bucureştenilor, cât şi al turiştilor străini.

Autor: Popa Miruna