“Speoturismul înseamnă turism speologic specializat, adică nu este acel turism cu infrastructură pentru turism de masă, ci este un tip de turism care se face parcurgând peştera cu echipament special, cu hamuri, căşti, lonje, nefiind iluminată, un turism de aventură. Cu sprijinul ghizilor care vor oferi informaţii de specialitate, omul va ieşi din peşteră, sperăm noi, mai conştient de faptul că peştera este un mediu unic, minunat, care trebuie protejat,” a declarat Andrei Acs, coordonatorul proiectului.

Intrarea în aceste peşteri va presupune, pe lângă echipament adecvat, şi o pregătire fizică şi psihică a vizitatorilor, inclusiv capacitatea de a învăţa de la ghizi tehnici de parcurgere a traseelor. Din toamnă se va mări şi numărul ghizilor, urmând să se organizeze şi primul curs de ghizi în speoturism din România.

“Ghidajul în peşteri nu se referă doar la a-l conduce pe turist dintr-un punct în altul în siguranţă, ci implică multe cunoştinţe despre conservare subterană, de biologie, de geologie pe care ghidul le transmite vizitatorilor, pentru ca acesta să plece acasă cu alte păreri sau mai multe informaţii despre mediul subteran şi natură, în general,”a spus Paul Iacobaş, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

Accesul în peşteri are un preţ variabil, în funcţie de ce echipament necesită turistul. Un turist care vine cu echipamentul de acasă va achita 50 de lei, în timp ce unul care care nevoie de toate dotările va plăti 200 de lei.
Potrivit lui Andrei Acs, ideea generală a proiectului a fost de a conserva şi valorifica zece peşteri din Pădurea Craiului, aflate într-o stare mai mare sau mai mică de degradare în urma vizitelor necontrolate care se făceau acolo înainte ca acest centru să preia în administrare situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede-Pădurea Craiului.

“Ţintim acum piaţa internă şi Ungaria, dar încet o să vizăm Cehia, Polonia, Austria, Germania, toată Europa centrală şi de est, să aducem turişti specializaţi. În cel mult zece ani, vom deveni o destinaţie de excelenţă în Europa. Mai avem de lucru la partea de ghizi şi la cazări, dar se vor rezolva. Vrem să ajungem acolo că, dacă spui Pădurea Craiului în Viena, la un târg de turism, lumea să zică: Ah, ăia cu peşterile!” a mai spus Paul Iacobaş.

Proiectul are o valoare totală de 84.387 franci elveţieni şi a fost finanţat prin intermediul Contribuţiei Elveţiei pentru Uniunea Europeană Extinsă.