Mai mult ca sigur, ati auzit si ati si petrecut un weekend la Lacul Sfanta Ana din judetul Harghita, singurul lac vulcanic din Romania. Dar cati dintre voi stiu ca langa el este un tinov interesant: Tinovul Mohos. Mai pe romaneste spus, “lacul cu muschi”, o mlastina formata intr-un crater vulcanic, acoperit cu muschi si o padure pitica ce pare ca pluteste, scrie blog.travelminit.ro.

Intreaga zona a fost declarata rezervatie naturala si merita sa o vizitezi pentru unicitatea ei, dar si pentru frumusetile pe care le adaposteste. Trebuie sa stii insa ca zona nu este ferita de pericole si, ca in orice mlastina, ai nevoie de un ghid ca sa o poti strabate in siguranta.

Tinovul Mohos, sau “Lacul cu muschi”, este un mic paradis mlastinos, o lume in conservare din vremea ultimei glaciatini, de acum 30 de mii de ani. Pe 80 de hectare cresc zeci de specii de plante de tundra, precum rozmarinul salbatic, bumbacarita, mesteacanul si pinul pitic, dar si doua specii de plante carnivore.

Locul este preferat si de numeroase animale salbatice. Tinovul nu este lipsit de pericole

Deplasarea în rezervație se face numai în grupuri, pe o pasarelă de lemn care duce la două dintre ochiurile de apă care au mai rămas din vechiul lac și în prezența unui ghid desemnat.

Ca sa ajungi la Lacul Sfanta Ana din Bucuresti, va trebui sa treci prin Baile Tusnad. Cu masina, poti sa urmezi traseul Bucuresti – Brasov (DN1) – Chichis (DN11) – Sfantu Gheorghe – Bixad (DN12) – Baile Tusnad – Tinovul Mohos (DJ113/113A). La Bixad exista doua indicatoare de traseu, unul spre Balvanyos, iar celalalt spre Lacul Sfanta Ana. Drumul dureaza aproximativ trei ore si jumatate (255 km).

Rezervatia Tinovul Mohos poate fi vizitata doar la ore fixe, din doua in doua ore in extrasezon (si din ora in ora in timpul sezonului), incepand cu ora 10.00 si pana la ora 18.00. Un tur al tinovului dureaza aproximativ o ora.