O echipă de arheologi a descoperit, sub zona centrală din Ciudad de México, noi secţiuni ale unui turn de cranii umane datând din perioada aztecă.

Arheologii au scos la suprafaţă faţada şi partea estică a turnului, alături de 119 cranii ale unor bărbaţi, femei şi copii. Acestea se adaugă altor sute de cranii găsite anterior, conform Institutului National de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic, citat de Reuters. Turnul are aproximativ cinci metri în diametru şi a fost descoperit în 2017.

Istoricii consideră că turnul de cranii face parte din Huey Tzompantli, o expoziţie enormă de cranii umane care i-a îngrozit pe conchistadorii spanioli atunci când au capturat oraşul în 1521.  Structura cilindrică se găseşte în apropierea Catedralei Metropolitane din Ciudad de México, construită deasupra unuia dintre principalele temple din Tenochtitlan, capitala aztecă, numit Templo Mayor. 

„Templo Mayor continuă să ne surprindă, iar Huey Tzompantli este, fără îndoială, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii ani în Mexic”, a declarat Alejandra Frausto, ministra mexicană a Culturii. Descoperirea turnului în 2017 i-a surprins pe specialişti, care se aşteptau să găsească doar craniile unor unor bărbaţi războinici tineri, dar au dat şi pentru cranii de femei şi copii. Descoperirea a reaprins dezbaterea despre practica sacrificiilor umane în Imperiul Aztec.  

„Cu toate că nu putem spune câţi dintre indivizii aceştia erau războinici, poate unii erau prizonieri destinaţi ceremoniilor de sacrificare, ştim să toţi au fost sacralizaţi, transformaţi în cadouri pentru zei ori chiar personificări ale zeităţilor”, a explicat arheologul Raúl Barrera.