De acum în camera de control a Reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, turiștii au acces preț de 5 minute să vadă scena celui mai grav accident nuclear produs în istorie, aceștia purtând echipament de protecție.

Autor Țațu Daniela

Orașul fantomă din Ucraina a devenit de mai mult timp o destinație turistică pentru foarte multe persoane. De peste 10 ani de zile anumite părți din oraș au devenit accesibile putând fi vizitate de turiștii curioși. De curând, mai multe companii turistice care oferă tururi ale Cernobîlului confirmă faptul că și camera de control a Reactorului 4 poate fi vizitată.

În această incintă nivelul radiațiilor este de 40000 de ori mai mare decât în mod normal. Turiștii doritori să viziteze camera de control a reactorului avariat trebuie să poarte echipament de protecție și vor avea 5 minute de petrecut în aceasta. După momentele petrecute înăuntru aceștia vor trebui să treacă prin teste radiologice pentru a își măsura nivelul radiațiilor la care au fost expuși.

Pentru toate persoanele care ajung la Cernobîl această măsură este tipică. Acestea vor trebui să treacă prin mai multe puncte de control:

  1. La intrare,
  2. La mijlocul traseului prin Cernobîl
  3. La încheierea vizitei

Turiștii nu au voie să se aventureze în oraș pe cont propriu, de asemenea fiecare vizită la Cernobîl se face în cadru organizat.

Intrarea în orașul Cernobîl.

Un alt loc perfect pentru o aventură în aer liber sunt pădurile din nordul Ucrainei, la nord de capitala Kiev.

Una dintre păduri ascunde o imensă instalație sovietică, foarte misterioasă care atrage foarte mulți turiști curioși.

Această pădure care ascunde o mare moștenire sovietică – Radarul Duga, se află în Zona de Excludere de la Cernobîl.

Radarul Duga

 Structura imensă care poate fi văzută de la câțiva kilometrii depărtare, de la distanță poate da impresia că este un gard imens. La o analiză îndeaproape, este o structură enormă făcută din sute de antene și turbine.

Aceasta este înaltă de 150m și se întinde pe o lungime de 700m.

Turiștii spun că îi copleșește estetica și mărimea instalației, acestora părându-le rău că pe jumătate, instalația este în ruină.

Construcția sa a început în 1972 cu ideea de a construi un radar imens, “dincolo de orizont”, reflectând semnale din ionosferă, răspunzând amenințărilor rachetelor cu raza lungă de acțiune.

În urmă cu 35 de ani, pe data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23am, a explodat Reactorul 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl. Centrala Vladimir Ilici Lenin. Accidentul a fost consecința unui lung șir de erori umane, care a fost catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă.

Reactorul 4 acoperit de marele Sarcofag.

Acoperişul reactorului având o greutate de o mie de tone, a fost aruncat în aer și  învelişul de grafit a luat foc. În atmosferă la peste 1000m au ajuns 190 de tone de substanțe radioactive, care au fost purtate pe distanțe imense de curenții de aer.

În Pripyat, o localitate cu 50 000 de locuitori, evacuarea a început după 36 de ore de la dezastru.

Norul care purta particule radioactive a cuprins tot nordul Europei în mai putin de 2 zile.

Un teritoriu afectat de radiații care se întinde pe 2600kmp este cunoscut ca “Zona de Excludere”. Peste 300000 de oameni din această zonă au fost evacuați de armata sovietică începând din ziua de 27 aprilie 1986.

Pripyat este un oraș părăsit în Zona de Excludere Cernobîl în regiunea Kiev care este la 17km de orașul Cernobîl, la 3km de Centrala Nucleară și în apropiere de frontiera cu Belarus. Acest oraș îi găzduia pe lucrătorii centralei de la Cernobîl. Orașul a fost inaugurat și dat spre folosință la data de 4 februarie 1970.

Intrarea în orașul Pripyat.

În vremurile sale de glorie în Pripyat au fost 50000 de locuitori, 15 școli primare, 5 licee, o facultate tehnică, 2 stadioane, un spital, diverse magazine, dar și un parc de distracții care astăzi zace ruginind. Roata Feeris a devenit un simbol al orașului părăsit care amintește de vremurile bune și care astăzi atrage foarte mulți vizitatori.

Roata Feeris. Parcul de amuzament din Pripyat.

Astăzi, orașul Pripyat este o mărturie permanentă a celor întâmplate, un monument dar și un muzeu în aer liber.

Dacă ajungeți în Pripyat și ați dori să vizitați și alte obiective turistice decât cele menționate deja, îți propunem să vizitezi  “Casa Albă”  și Magazinul Rainbow situate pe Bulevardul Lenin 32/13 și Hotelul Polissya situat în apropiere.