Pentru cei pasionaţi de mersul pe bicicletă am ales 10 circuite pe distanţe lungi, care diferă în dificultate, de la trasee ce durează o singură zi, până la săptămâni de eforturi extenuante.

1. La Route Verte, Canada

Ruta Verde este un circuit lung şi frumos care traservează de la est la vest pe 4000 de km provincia canadiană Quebec. Străzile sunt alese cu grijă şi bine semnalizate cu indicatoare care arată cum să ajungi în punctele de interes. Ca şi grad de dificultate nu este foarte dificil, dacă sunteţi obişnuiţi cu distanţe mari lungi de parcurs în şa. Terenul variază, asemeni şi priveliştile: de la întinderile nesfârşite  ce mărginesc fluviul Sfântul Laurenţiu, până la panoramele oferite de munţii Laurentides. Acţiunile cicliste sunt încurajate de statul canadian prin programul Bienvenue Cycliste, aceştia putându-şi găsi mai uşor locuri în campinguri şi în hoteluri.

2. De la Hanoi la Ho Şi Min, Vietnam

În Vietnam reuşiţi să completaţi două pasiuni care altfel nu sunt neapărat complementare: ciclismul şi plajele. Această rută de 1200 de km care leagă cele două oraşe simbol ale Vietnamului, sunt legate de această rută chiar pe coastă. Bine de ştiut este faptul că nu este o plimbare agale, de plăcere, pentru că pe suprafaţa drumului întâlniţi locuri accidentate şi vă loviţi de multe obstacole naturale, precum pasul Hai Van, bariera istorică dintre Vietanul de Nord şi cel de Sud.

3. Cape Argus Pick\’ Pay Cycle Tour, Africa de Sud

Având doar 109 km, nu este un circuit de anduranţă, ci unul foarte aglomerat. Dacă vreţi să participaţi la acest circuit trebuie şi ştiţi că mai sunt încă 35 000 de ciclişti care au acelaşi scop. Circuitul descrie o buclă în jurul Peninsulei Capului, iar drumul urcă şi coboară constant. Dacă nu doriţi decât să ajungeţi la linia de finiş, mergeţi încet savurând priveliştile de pe nenumărate zone de coastă şi de pe secţiunea traseului care trece prin Parcul Naţional Table Mountain. Dacă vreţi să participaţi la acest circuit ar fi bine să vă înscrieţi din timp.

4. Traseul Munda Biddi, Australia de Vest

Munda Biddi, în limba aborigenilor noongar, înseamnă \”potecă prin pădure\”. De altfel, acest traseu circular traversază kilometri de păduri de jarrah (numele autohton al eucaliptului). Porţiunea de 332 kilometri de la Mundaring la Collie a fost deschisă pentru prima oară în 2004, dar pentru cei care nu s-au săturat de pedalat pot continua traseul până în Albany. Atenţie la faună pentru că aveţi şansa să întâlniţi specii de animale tipice pădurilor de aici, precum wallaby, canguri cenuşii şi oposumi (mai cunoscuţi din celebrul film Ice Age). De evitat ar fi verile australiene care sunt de-a dreptul fierbinţi.

5. Ruta Austral, Chile

Cei 1300 de kilomentri pe care se întinde ruta Austral din Chile este acoperită în cea mai mare parte cu pietriş, de aceea aveţi grijă ce fel de cauciucuri alegeţi. Porneşte din Puerto Montt, în centrul statului Chile, traversează Caleta Yungay şi se termină la Villa O\’Higgins, din nordul Patagoniei.  Pe parcursul ei, puteţi schimba mijlocul de transport şi lua bacul. Traversaţi un peisaj sălbatic şi frumos, trecând şi prin parcurile Queulat şi cerro Castillo. Suprafeţele întinse, acoperite de păduri cu specii indigene de copaci şi ferigi gigantice, înconjoară izvoarele termale de la Puyuhuapi, de langă Queulat. Ar fi bine să vă luaţi cam tot ce aveţi nevoie în condiţiile în care veţi trece prin locuri în care veţi fi complet izolat.

6. Gran Fondo Campagnolo, Italia

Această cursă la care iau parte foarte multe persoane anual este un traseu prin Dolomiţi, în jurul Feltre, fiind organizat în onoarea lui Tulio Campagnolo, inventatorul schimbătorului de viteze modern. Pentru că se desfăşoară în munţi, la peste 4200 de metri înălţime, cursa are loc în fiecare an la mijlocul lui iunie, chiar după ce  traseul a fost degajat de zăpadă. Circuitul are 209 de kilometri cu urcări şi coborâri spectaculoase, care ating patru piscuri montane. Pentru a face acest tur aveţi nevoie de adeverinţă medicală.

7. De la Luchon la Bayonne, Franţa

Acest circuit se face chiar pe traseul Tour de France. Prima oară când au fost incluse aceste piscurile montane în Tour de France fost în 1910. Atunci pentru a termina nivelul 10, învingătorul a finalizat porţiunea de 325 de kilometri dintre staţiunea montană Luchon până la Bayonne în 14 ore. La acea vreme acest drum era complet neasfaltat. Refacerea acelui drum se face azi mai simplu urmând traseele care urcă spre aceleaşi pasuri: Peyresourde, Aspin, Tourmalet şi Aubisque. Pentru că şi acesta este un traseu montan, paarcurgerea sa se face de la începutul verii până la sfârşitul toamnei.

8. Underground Railroad Bycicle Road, SUA-Canada

Creat ca un omagiu adus sclavilor care au fugit din sudul Statelor Unite în căutarea libertăţii, precum şi în onoarea celor care i-au ajutat, traseul pleacă din Mobile Alabama şi se termină în Owen Sound, Ontario. Circuitul are 5 porţiuni şi acoperă peste 3300 de kilometri. Este una dintre cele mai tematice rute întrucât sunt incluse şi obiective turistice în acest traseu: foste târguri de sclavi, precum şi muzee dedicate istorie afro-americanilor.

9.De la Land\’s End la John O\’Groats, Marea Britanie

Circuitul toatalizează peste 1450 de kilometri, în funcţie de drumurile pe care le alegeţi. Dacă înaintaţi de la nord la sud, va trebui să faceţi faţă vânturilor. În orice caz, dacă înaintaţi în ritm lent şi relaxant, nu ar trebui să aveţi nicio problemă. Ba chiar aţi putea depăşi cu brio şi primul record oficial stabilit pe acest traseu, în 1885 cu un velociped, de 65 de zile. E bine să vă rezervaţi cam 7-10 zile pentru acest traseu şi pentru a vă bucura de pedalat, luaţi-o pe drumurile de ţară.

10. Ruta Comte Jean, Belgia – Franţa

În circutul profesionist de ciclism Belgia este cunoscută pentru Vlaanderen Fietsroute (Ruta Flamandă), care traversează multe drumuri de ţară şi poteci, care nu sunt deschise traficului rutier. Route du Comte, numită astfel în onoarea unui general flamand din secolul XIV, acoperă 220 de kilometri din acest circuit . Traseul debutează la Bruges şi se termină în nordul Franţei. Marea provocare aici nu este drumul în sine, ci vânturile de coastă care vă pot da bătăi de cap. Nu uitaţi să puneţi în bagaj şi haine de ploaie, indiferent de sezonul in care mergeti.

Un exemplu din România

Cineva m-a intrebat dacă ştiu ceva asemănător în România. Vă voi da un singur exemplu: de câţiva ani de zile se organizează în jurul datei de 1 Mai un circuit de la Bucureşti – Năvodari – aproape 300 de kilometri. Circuitul are 2 zile (o oprire la Amara) şi pentru a citi mărturia cuiva care a participat în premieră la acest traseu CLICK AICI (O idee inedită de a face turism – jurnal de drum)