Muzeul Național de Artă al României a înregistrat în primele opt luni ale acestui an peste 100.000 de participanți la expozițiile și evenimentele organizate, cu 10 000 mai mulți decât în întregul an 2021 când s-au înregistrat 90.000 de participanți. În lunile iulie și august ale anului curent a fost înregistrat un număr record de peste 30.000 de participanți, respectiv 15.294 în luna iulie și 16.097 în luna august.

Aceste cifre ilustrează interesul în creștere al publicului pentru programele noastre  diversificate, în care muzeul se poziționează în rolul de mediator în cunoașterea, înțelegerea și aprecierea nu numai a artelor frumoase dar și a artelor spectaculare, muzică, teatru, cinema.

Astfel, anul acesta, la Muzeul Național de Artă al României au fost organizate constant, pe lângă amplele expoziții „Pallady 150”, „Nostalgie. Amintire. Regăsire” și Retrospectiva de pictură Tudor Zbârnea, o serie de activități culturale, formativ-educative sau de divertisment din care enumerăm doar o parte:

• conferințele „Întâlnire la muzeu”, avându-i ca invitați pe profesorul Sorin Alexandrescu, sculptorul Virgil Scripcariu, Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, criticul de artă Magda Cârneci și Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș;

• prezentări tematice „Jurnal intim”. „Cum facem și cum gândim o expoziție” și „Povești ascunse ale capodoperelor din Galeria de Artă Europeană” susținute de Călin Stegerean, directorul general al MNAR;

• tururi ghidate în expozițiile „Pallady 150”, ,„Nostalgie. Amintire. Regăsire”, „Dincolo de legendă”, „Retrospectiva Tudor Zbârnea”.

• programul „Dincolo de cuvinte – Au-delà des mots” organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei;

• ateliere educative destinate copiilor din mediile defavorizate organizate în colaborare cu Asociația „Salvați copiii!”;

• proiecții de film în cadrul Cinematecii TIFF@MNAR, Festivalului „One World România”, Festivalul Filmului European;

• concerte susținute de Simion Bogdan Mihai și Lăutarii de mătase, ansamblul SEMPRE și grupul Trei parale

• concertele din cadrul Festivalului EuropaFest – Bucharest International Jazz Competition;

• seria de spectacole „Balada Meșterului Manole” reprezentate în expoziția „Dincolo de legendă”;

• evenimentele speciale: „Un week-end cu Brâncuși” „Un week-end la muzeu”, „Nocturnă muzeală”, „Prin paginile unor expoziții”;

• sesiunea de comunicări științifice „Date noi în cercetarea artei medievale și premoderne din România”

• ghidaje în Galeria de Artă Modernă românească, Galeria de artă veche, Galeria de Artă europeană, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Zambaccian.

De la începutul sezonului estival peste 500 de persoane au participat la programul Vacanța la muzeu,care a cuprins o ofertă bogată de ghidaje și ateliere educative pentru publicul de toate vârstele.

Ghidajele derulate sub genericul „Capodopere ale artei românești din colecția Zambaccian” și atelierele educative „Camping la muzeu” desfășurate în Grădina Kretzulescu a muzeului, „Pictură în vilegiatură” – dedicate expoziției retrospective a artistului Tudor Zbârnea, „Aripi de înger” – din cadrul Galeriei de Artă Europeană, „Narațiune și patrimoniu. Frescele Mănăstirii Văcărești” – Galeria de Artă Veche Românească, modulul de ateliere intitulat: „Teatru baroc” dedicat expoziției „Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI – XIX”, dar și multe altele, au venit în completarea programului de vacanță din această vară.

Printre partenerii MNAR cu sprijinul cărora s-au organizat și promovat aceste activități s-au numărat: Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României”, Asociația ANTIQUA, Asociația de Arhitectură, Asociația ART CROWD, Asociația Proiect D, Asociația One World Romania, Asociația Pe-un picior de plai, Asociația SoNoRo, Fundația Bonte, Transilvania Film, Fundația Centrul Cultural ART SOCIETY, Institutul Cultural Român, Institutul de Istoria Artei “George Oprescu”, JMEvents, Societatea Română de Radiodifuziune, Universitatea Națională de Arte București, Senso TV, Televiziunea Română, DIGI 24, Revista Observator cultural, Trinitas TV, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio France International, revistele Igloo, Arhitectura, Zeppelin, IQool, Modernism.

În prezent se pregătesc noi expoziții care vor prezenta lucrări reprezentative ale patrimoniului național, dar și evenimente speciale, precum lansarea în 21 septembrie a volumului „Les Films de Sainte-Orlan” despre creația celebrei artiste contemporane franceze ORLAN, găzduirea festivalurilor „Bucharest International Film Festival” și „SoNoRo”,  lansarea unui nou program de ateliere educative pentru școli, grădinițe și familii, la care Muzeul Național de Artă al României vă așteaptă.

Pentru detalii, puteți urmări site-ul: www.mnar.arts.ro sau pagina de Facebook a MNAR.