Poziţionat între trei continente, Cipru este o destinaţie ideală pentru concediu. Cunoscut drept insula Afroditei, Cipru are cele mai frumoase plaje din lume, o istorie fascinantă, singura capitală divizată şi un oraş-fantomă care stârneşte mister. Aici vremea bună de plajă durează până la mijlocul lunii octombrie.

Cu o istorie fascinantă, a treia insulă ca mărime din Mediterană (după Sicilia şi Sardinia), Cipru a avut parte de nesfârşite războaie, care s-au încheiat, în 1974, prin divizarea insulei în două entităţi. Nicosia este singura capitală divizată din lume (după căderea Zidului Berlinului), numită „Linia Verde“, controlată de forţele ONU. Trecerea frontierei este la o distanţă de doar un pas, de pe un trotuar pe altul. Linia Verde sub supravegherea ONU desparte capitala în două, fiecare jumătate fiind considerată capitala unei alte ţări (Ciprul de Nord – unde locuiesc ciprioţii greci, şi Ciprul de Sud – locuită de ciprioţii turci).M-a fascinat istoria acestui loc, aşa că am pornit să îl descopăr.

Cipru are 57 de plaje, considerate cele mai frumoase din lume

Pentru iubitorii de soare, mare, bronz şi relaxare, trebuie să spun că insula este recunoscută ca având cele mai frumoase plaje din lume, distinse cu „Blue Flag“ (steag albastru) care garantează servicii de înaltă calitate şi siguranţa turiştilor.

De parcă nu era de ajuns, ca bonus, Cipru oferă turiştilor 340 de zile însorite pe an. Vara începe în mai şi durează până la mijlocul lunii octombrie. Cele mai renumite plaje sunt Acapulco, Escape şi Alagadi.

Nicosia, singura capitală divizată din lume

Nicosia, capitala Ciprului, este un oraş cu o istorie bogată. A fost divizat în anii ‘70, rănile adânci provocate în acea vreme nefiind închise nici până în ziua de astăzi. Închise sunt, însă, graniţele. Este singurul loc în care plimbându-te pe o stradă dintr-o zonă comercială, Ledra, te poţi trezi într-o altă ţară. Pentru a trece în Cipru de Sud ai nevoie de paşaport, aşa că vei fi oprit şi verificat.

Oraşul Famagusta

Arhitectura veneţiană şi străzile înguste din Famagusta oferă turiştilor imagini splendide şi o atmosferă ce te duce către vremuri parcă de mult uitate. În Famagusta pot fi vizitate vestigii gotice, biserici creştine transformate ulterior în moschei.

Varosha, oraşul-fantomă al Ciprului

Una din atracţiile importante alei zonei este oraşul-fantomă Varosha, cu ale sale blocuri înalte, cazinouri şi hoteluri. Din 1974, când insula a fost invadată de turci, toţi locuitorii au fost evacuaţi şi zona a fost închisă.

Oraşul este păzit de soldaţi înarmaţi, accesul fiind interzis. Totul poartă o umbră de mister şi teroare, turiştilor fiindu-le confiscate aparatele de fotografiat dacă sunt văzuţi încercând să surprindă imagini ale oraşului. În anii ’70 era perla întregii insule, fiind una din staţiunile preferate ale marilor actori de la Hollywood.

Kyrenia

Portul Kyrenia este un loc fascinant ce te face să inspiri prin toţi porii libertatea de a opri timpul în loc. Aici sunt amenajate terase şi restaurante unde se servesc preparate din peşte şi alte mâncăruri tradiţional cipriote, portul fiind plin de iahturi şi bărci.

Turiştii care ajung în zonă nu trebuie să treacă mai departe fără a vizita impresionantul Castel Kyrenia, care se află în vecinătate.

Castelul Sf. Ilarion

Este unul dintre cele mai importante castele medievale din bazinul mediteraneean şi a fost iniţial o mânăstire construită în memoria unui călugăr care a trăit aici în sihăstrie în secolul al VII-lea. Conform legendei, călugărul a alungat demonii, ajutat fiind de faptul că era surd. Acesta a rezistat ţipetelor înfioarătoare ale fiarelor ce bântuiau zona. Cea mai frumoasă parte a castelului este galeria de ferestre gotice, locul preferat de regina Eleonor pentru supravegherea regatului.

Bellapais

Satul imortalizat de Lawrence Durrell în scrierile sale este situat la aproximativ 6 kilometri de Kyrenia. Are ca principal punct de atracţie mânăstirea augustiană din secolul al XIV-lea, Bellapais Abbey.

Mănăstirea Sfântul Andrei

Este una dintre cele mai vechi mănăstiri creştine din lume, având originile în secolul I, când Sfântul Apostol Andrei a trecut pe aici. După un naufragiu pe mare, a deschis un izvor în stâncă prin rugăciune şi a adus lumina în ochii orbi ai unui copil, biserica fiind clădită de tatăl acestuia, în semn de mulţumire.

Bucătăria cipriotă

În Cipru se evidenţiază bucătăria greacă, cu influenţe turceşti, italiene şi orientale. Sunt de încercat cunoscutele aperitive bogate în diverse salate şi sosuri crude şi reci, numite meze, cu humus şi tahini, brânză halloumi, chakistes (măsline murate), peşte, carne şi verdeţuri.

Tradiţional cipriote mai sunt şi souvlaki (carne de vita coaptă cu ceapă verde), sheftalia (cârnat din carne de porc sau miel) şi yalanci dolma (frunze de viţă-de-vie umplute cu roşii şi orez).

Nu uitaţi nici de deserturi: baklava, melomakarona (prăjituri cu miere de albine) sau loukoumades (gogoşi mici cu miere de albine).

Nelipsită dintre faimoasele meze, Halloumi se serveşte mai ales prăjită/pe grătar. Secretul îl ştiu ciprioţii în vârstă care  pregătesc pentru turişti acest produs. Amestecul de lapte de oaie şi capră se aduce la punctul de fierbere şi se adaugă enzimele. Se lasă la închegat 45 de minute, iar apoi se pune în bucăţi de tifon, ale cărui capete sunt strâns legate. Se aşază într-o tavă, peste acestea punând-se greutăţi care să ajute la scurgerea zerului. După aproximativ două ore, brânza este scoasă şi împachetată în frunze de mentă. Se fierbe timp de o oră în propriul zer, în care se adaugă sare. Se poate conserva în ulei de măsline parfumat cu oregano sau mentă.

Pâinea chorek

Și pâinea lor tradiţională, chorek are secretele ei care îți desfată simțurile: măsline, coriandru şi mult susan. Cipru de Nord este o destinaţie aparte. Este incredibil cum în acelaşi loc găseşti hoteluri luxoase şi plaje recunoscute ca fiind cele mai frumoase din lume, iar la doi paşi de acestea poţi descoperi o civilizaţie cu o istorie fascinantă, oameni şi locuri pentru care timpul a rămas în loc de secole. Contrastele majore apar la tot pasul. Stilul de viaţă al ciprioţilor pare că nu a cunoscut nicio schimbare de secole. Mândri de tradiţiile lor, ciprioţii nu se vor da în lături de la a vă invita în casa lor pentru a vă servi cu specialităţi locale şi a vă spune povestea acestui loc fascinant.