Dominic de Habsburg, proprietarul castelului Bran mai deține în România și conacul de la Poieni, un monument istoric de o frumusețe rară care însă a ajuns o ruină. Pentru că nu s-a ocupat de îngrijirea acestuia, a fost dat în judecată de statul român și riscă să ajungă la închisoare.

Arhiduce al Austriei și duce de Toscana, Dominic de Habsburg a devenit proprietar de drept al castelului Bran în anul 2008. El l-a moștenit de la mama sa, principesa Ileana a României, care l-a primit la rândul ei, de la Regina Maria a României, căreia i-a fost dăruit în anul 1920 de autoritățile de la Brașov în semn de prețuire pentru rolul pe care l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Deține și conacul de la Poieni

Tot în România, Dominic de Habsburg mai are o proprietate, care a aparținut mamei sale, conacul de la Poieni, din comuna Schitu Duca, județul Iași, care i-a fost retrocedat în 2008, la doi ani după ce a  câștigat în instanță castelul Bran de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi.

Atunci i s-a spus că potrivit legii monumentelor istorice, “proprietarii trebuie să asigure o întreţinere curentă corespunzătoare, prin folosirea unor materiale adecvate, compatibile cu cele din infrastructura monumentului istoric”.

Procesul a început în anul 2019

Doar că s-a întâmplat exact contrariul. Pentru că Dominic de Habsburg nu s-a interesat de conac, acesta a ajuns într-o stare jalnică. În acest condiții, în 2013 a început cercetarea penală pentru distrugerea acestui monument, iar în 2019 s-a pornit procesul.

Fiul principesei Ileana a cerut atunci aviz de la DJC pentru a vinde proprietatea, plus terenul de 4,4 hectare pentru suma de 200.000 de euro. N-a găsit însă nici un client. Potrivit informațiilor oferite de Fanatik, în dosarul de la Judecătoria Iași, Habsburg Lothringen Dominic apare ca inculpat, iar DJC Iași și Statul român, prin ministerul Culturii, parte civilă. Lucrurile s-au complicat și, doar în acest an, cauza a fost amânată de șase ori. Următorul termen va fi pe 15 decembrie 2022.

“Pentru a acorda părtilor adverse să ia cunoștintă de înscrisurile depuse la acest termen de judecată de inculpat, prin apărător; În vederea revenirii cu adresă către Institutul Național al Patrimoniului, cu solicitarea de a înainta precizări suplimentare; Admite solicitarea formulată de inculpat, prin apărător ales, de emitere a adreselor către institutiile indicate în notele de ședință”, se arată în document.

Ce spune legea

Potrivit legii în vigoare, „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (…)

Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani”. Ce înseamnă asta? Că dacă va pierde, fiul principesei Ileana, fiica cea mică a Reginei Maria, Dominic de Habsurg, poate primi o condamnare de maximum 5 ani de închisoare.