Familia Dalles se număra în secolul XIX printre cele mai bogate familii din Vechiul Regat. Negustor de origine greacă, Ioan G. Dalles a dobândit o avere impresionantă, în principal, datorită comerțului cu cereale. El ajunge astfel nu doar un om de afaceri de succes, dar și proprietarul unor imobile foarte valoroase din București, situate în cele mai profitabile vaduri comerciale.


Din relațiile sale de afaceri cu Iane Anastasescu, de asemenea un important negustor al vremurilor, de origine macedoneană, se naște o frumoasă poveste de dragoste între Dalles și fiica acestuia, Elena, cu care se va căsători.
În 1862, Dalles cumpara de la prințesa Cleopatra Trubetzkoy (Ghika) moșia de la Bucșani, pe care o va transforma în reședință permanentă a familiei, legându-și pentru totdeauna numele de aceste locuri. Boierul Dalles va fi unul extrem de iubit de oamenii locului, el implicandu-se activ și constant în viața comunității, ajutând oamenii în vremurile de nevoie, construind și modernizând satul: biserica, școlile, spitalul, moara, parcul Dalles și altele, fiind toate ridicate cu ajutorul său. Tocmai de aceea, se spune ca la 1907, în timpul răscoalei, sătenii din Bucșani au sărit cu furci și coase nu împotriva moșierilor Dalles ci ca să îi apere pe aceștia de valul de nemultumiți veniți din împrejurimi.


Destinul familiei este însă unul mai degrabă tragic, Elena fiind cea care avea să trăiasca drama de a-și pierde pe rând copilul de doar 2 ani, apoi soțul, iar ulterior și pe ceilalți doi copii. Rămasă singură, Elena își scrie testamentul la data de 16 Mai 1918, lăsând o mare parte din avere Academiei Române pentru înființarea fundației Dalles, ce va deveni un important centru pentru cultură și artă cunoscut sub numele de Sala Dalles. Elena avea să se stingă și ea, trei ani mai târziu, în 1921, la vârsta de 72 de ani.

Conacul de la Bucșani, județul Dâmbovița, este peste drum de Parcul Dalles, o frumoasă grădină amenajată după planuri franțuzești care făcea parte din marea moșie a familiei.

În prezent, cochetul conac este renovat complet în urma unui proces complex de consolidare și restaurare, este complet finisat, mobilat și utilat în așa fel încât să îi păstreze caracterul boieresc, dar care oferă în același timp tot confortul necesar omului modern. Fațada principală albă este marcată de decorațiunile viu colorate de sub șarpantă și de decorațiunile din lemn sculptat, toate atent și frumos restaurate. Turnul atrage privirile, iar balconul de lemn adăpostește dormitorul principal al casei.

Interiorul este elegant, boieresc, de bun gust, cu mult lemn, elemente de fier forjat și piese de mobilier vechi care se completează armonios cu aerul aristocrat al conacului. S-au restaurat elemente ale casei originale, cum ar fi scara monumentală de lemn, tâmplăria și feroneria ferestrelor, dar și ușa de la intrare. Terenul are aproximativ 1.100 mp, iar suprafața construită este de 287 mp.

Conacul este astăzi locuit și dispune de toate utilitățile și beneficiile necesare vieții moderne, încălzire în pardoseala, monitorizare video, tv, internet, și poate deveni rapid o reședință permanentă sau de vacanță încărcată de istorie și de o atmosferă autentică boierească. Resedinta este de vanzare la pretul de 285.000 de euro pe site-ul www.sothebysrealty.ro

Surse:
gazetadedambovita.ro
adevarul.ro