Într-o zonă a Vrancei care de-a lungul timpului a fermecat și a atras în sânul ei o parte din marii oameni de artă ai vremurilor lor, scriitori, pictori și actori, pe o coastă de deal cu o vedere frumoasă asupra Carpaților Orientali, găsim un conac superb cu multe povești strânse sub acoperișul încărcat acum de trecerea timpului. Este conacul familiei Zamfirescu cea care l-a dat literaturii romane pe marele Duiliu Zamfirescu.

Situat în satul Dragosloveni,  comuna Dumbrăveni, judetul Vrancea, undeva între Buzău și Focșani, cu vedere superbă asupra văii, dealurilor și munților, Conacul Zamfirescu iți câștigă inima de la prima vedere, deși se află într-o avansată stare de degradare. De altfel în satele din comuna Dumbrăveni sunt mai multe conace ale familiei, aceștia deținând numeroase proprietăți și case în zonă, din păcate cele mai multe în stare similară.

Conacul lui Zamfirescu de la Vârteșcoiu
Conacul Zamfirescu din satul Faraoanele, unde au fost așternute pe hârtie, printre altele, romanele “Viața la țară” și “Tănase Scatiu”.

Duiliu Zamfirescu s-a născut în anul 1858, în comuna Plăinești (azi Dumbrăveni). A fost fiul arendașului Lascăr Zamfirescu și al Sultanei (n. Mincu) și primul din cei șapte copii. Mama sa a fost sora arhitectului Ion Mincu.

Duiliu Zamfirescu a fost procuror supleant la tribunalul din Hârșova, iar din 1881 procuror la Târgoviște, apoi avocat și redactor la România liberă. În 1885, intră prin concurs, funcționar la Ministerul de Externe, iar după trei ani, îmbrățișând cariera diplomatică, este secretar de legație la Roma până în 1906, cunoscând perfect italiana. Se căsătorește acolo, în 1890 cu Henriette Allievi, fiica omului politic Antonio Allievi și are trei copii (Henrietta, Lascăr și Alexandru), născuți și crescuți în Italia celor 18 ani de stagiu diplomatic. În 1906, revine în țară și este secretar general la Ministerul de Externe.

Comuna Dumbrăveni este un loc unde revine de multe ori cu plăcere, casa din satul Faraoanele, revenindu-i scriitorului. In comuna, familia Zamfirescu a avut numeroase case și conace în satele din jur. Unul dintre ele fiind si cel Dragosloveni, care in prezent este de vânzare la 160.000 de euro, impreuna cu peste 5000 de mp de teren pe websiteul www.sothebysrealty.ro

Cu o ținută impunătoare, fațada conacului din Dragosloveni este una de factura neoclasică, cu un portic marcat de patru stâlpi care străjuiesc intrarea principală și o scară monumentală care ne spune fără echivoc că avem de-a face cu o proprietate importantă. Pardoseala de piatră a porticului este frumos decorată și, dacă luăm în calcul vederea frumoasă pe care o oferă, ne putem doar închipui serile feerice de literatură care aveau loc probabil chiar pe această terasă în timpul verii.

Casa familiei Zamfirescu din Dragosloveni

Fațada este completată de decorațiile discrete dar absolut superbe ale cornișei, bine păstrate de jur-împrejurul clădirii. La interior, din păcate s-au păstrat puține elemente spectaculoase din cele care au decorat probabil cândva conacul. Pe lângă câteva din ușile de interior, o parte din tâmplăria exterioară, se remarcă în mod deosebit luminatorul din salonul principal, care probabil ca era centrul de atracție al vremurilor lui.

Conacul are o amprentă la sol de 501 mp și pe lângă parterul care reprezenta partea principală a clădirii, mai are un subsol și câteva camere la mansardă, plus o mare parte a podului care poate fi convertită ușor în spațiu de locuit. Din punct de vedere tehnic, conacul se prezintă bine, fără indicii ale unor probleme de structură, iar o renovare generală îl poate transforma în bijuteria arhitecturală care a fost cândva.

Conacul lui Duiliu Zamfirescu se află la numai 25 km, în satul vecin, Faraoanele, iar Casa Memorială Alexandru Vlahuță la doar câțiva pași. Conacul are reputația de a fi găzduit serate cu artiști de vază, printre care chiar și musafiri ai casei Vlahuță la vremea respectivă: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Nicolae Grigorescu și Gala Galaction care poposeau des în Dragosloveni pentru a admira viile podgorenilor. Cu o arhitectură deosebit de frumoasă, cu o poziționare și o vedere superbă, și cu multiplele variante de folosire pe care le propune, Conacul Zamfirescu este o prezență spectaculoasă care pur și simplu nu poate fi trecută cu vederea.