Francezii au o sfântă treime culinară pe care o respectă şi care îi fac cunoscuţi în întreaga lume: pâinea, brânza şi vinul. Una din zonele pe care vi le propunem să le explorăm într-un traseu istorico-gastronomic este regiunea Normadia.

Cunoscută în istorie ca regiunea de unde a plecat cuceritorul Angliei saxone, ducele William în 1066, sau locul ales de aliaţi în Al Doilea Război Mondial ca să debarce şi să deschidă un nou front în Europa, Normandia ascunde în văile luxuriante şi înverzite sate ce păzesc cu grijă standardele de producţie ale legendarelor brânzeturi. Printre aceste mici localităţi, cunoscute mai degrabă ca brand decât ca aşezari, se numără Camembert, picantul Livarot, cremosul Pont l’Eveque (un sortiment vechi din secolul al XIII-lea) şi Neufchatel din Bray.

Sliced-Neufchatel-Cheese

În Camembert există un centru de expoziţii în onoarea produselor locale, cu o faţadă care seamănă foarte bine cu cutia rotundă de lemn în care se păstrează de obicei brânzeturile. În apropiere se găseşte statuia Mariei Harel, care potrivit tradiţiei locale, a perfecţionat reţeta în 1791, chiar în perioada tulbure a celebrei Revoluţii Franceze.

Nu uitaţi de orăşele istorice din zonă care au multe poveşti să vă spune, iar pe drumul dintre acestea veţi putea remarca vacile Normandiei, cu părul lucios care pasc printre livezile de meri

Cheeseplatelabeled

Bine de ştiut

Traseul în această zonă ar putea să dureze cel puţin 3 zile. recomandarea vine tocmai în ideea de a putea să vă bucuraţi de atracţiile pe care zona o oferă: degustarea brânzeturilor chiar acolo unde sunt produse sau a cidrului de mere, delicios, dar cam tare, ce se vinde adesea chiar de la presă.

Pentru a fi mai aproape de întreaga zonă puteţi înnopta la Caen, Rouen şi Lisieux, care sunt foarte aproape de satele în care se produc brânzeturile.  Oricum în aceste oraşe mai mari veţi putea găsi locuri în care să savuraţi delicatesele locale. Nu rataţi între ele confiture de lait, lapte bătut cu o aromă dulce acişoară – variantă locală a faimosului dulce de leche.

randonnee-a-camembert

Dacă vă gândiţi să urmaţi acest traseu ar fi bine să evitaţi iulie şi august când drumurile sunt mai aglomerate. tineţi minte că 14 iulie e Ziua Franţei.

Pentru a echilibra consistenţa brânzeturilor şi a celorlalte preparate lactate, urmaţi sfatul localnicilor şi dregeţi-vă cu un pahar de calvados (un digestiv care se bea între felurile de mâncare). Plinbându-vă prin aceste orăşele este imposibil să nu întâlniţi un târg local. Vizitaţi unul şi alegeţi-vă bucatele necesare celui mai bun picnic pe care îl veţi avea: pâine de ţară, brânzeturi de Normandia, pateuri locale şi fructe proaspete – în special mere.