Traversând podul japonez din grădina lui Monet de la Giverny ai impresia că ești într-un tablou impresionist.

Impresioniștii și-au primit numele de la un tablou pictat de Claude Monet, Impresie – răsărit de soare – care înfățișează un peisaj cețoș din Le Havre, de pe coasta Normandiei. Acesta este locul în care Monet a crescut și a pictat sub cerul liber împreună cu un artist mai în vârstă, Eugène Boudin, descoperindu-și talentul de a surprinde lumina și atmosfera.

Pornind din Le havre, puteți vizita plajele de la Deauville și Trouville și satul pescăresc Honfleur, după care puteți urma „Coasta de Alabastru” înspe est, până la Dieppe, admirând faleza de la Étretat și Fécamp. Aceste locuri i-au atras pe colegii impresioniști ai lui Monte: Picasso, Manet, Degas, Renoir și Berthe Morisot. Apoi, drumul vă poartă înspre interiorul Franței, la Rouen, unde Monet a creat o serie cunoscută de tablouri înfățișând fațada catedralei.

Mai sus, pe malul estic al Senei, se află Giverny, reședința lui Monet în a doua parte a vieții. Aici, puteți vizita grădina pe care a proiectat-o și care i-a slujit drept sursă de inspirație pentru seria de tablouri cu nuferi. Ajungând la Paris, vă veți reaminti că impresioniștii adorau subiectele citadine. Orașul fusese deja sistematizat la acea vreme, așa că astăzi seamănă foarte mult cu cel din picturile impresioniștilor – imaginați-vă oameni îmbrăcați după moda secolului XIX, trăsuri trase de cai, huruind pe drum, și veți simți că pășiți în Pont Neuf al lui Renoir sau în Place de la Concorde al lui Degas.

Perioadă optimă de realizare a acestui traseu este din aprilie până în octombrie, când casa și grădina lui Monet și Muzeul de Artă Americană din Giverny sunt deschise. Primăvara și la începutul verii, florile sunt cele mai frumoase.

Durata călătoriei este de cam o săptămână. Drumul care începe de la Honfleur, via Le Havre, și drumul de coastă până la Dieppe, iar apoi traseul până la Paris au cam 322 km. Rezervați-vă cel puțin trei sau cinci zile, dacă vreți să parcurgeți traseul în liniște.

De știut

Puteți urma drumul de-a lungul văii Senei, fie cu trenul, fie cu mașina. Pentru a ajunge la Giverny cu trenul de la Rouen sau Paris, coborâți la Vernon. În Normadia, districtul administrativ, sau départament, Seine-Maritime vă oferă trasee excelente pe coastă.

Pentru un popas autentic la Giverny, înnoptați la Le Bon Maréchal, o pensiune cu numai trei camere, unde Monet și prietenii lui mâncau și discutau.

Ce se poate vedea

Hoinăriți pe coasta Normandiei și admirați luminile nordului.

Pereții încăperilor pline de culoare din case lui Monet de la Giverny sunt acoperiți de colecția lui de stampe japoneze.

La Muzeul de Artă Americană de la Giverny sunt expuse lucrări ale unor pictori americani din 1750 până în prezent, printre care și Mary Cassatt, Winslow Homer și James McNeill Whistler.

Vizitați Bois de Boulogne, un parc la vest de Paris, care apare în picturile lui Renoir și Morisot.

Musée Marmottan adăpostește cea mai mare colecție de lucrări aparținând lui Monet, nenumărate tablouri ale lui Morisot, Renoir, Pissaro și ale contemporanilor lor.