Din munții Piemontului și din Sicilia, până în dealurile Toscanei, peisajul variat al Italiei a dat naștere unor dintre cele mai bune, dar și mai puțin cunoscute vinuri.

  1. Blanc de Morgex et de La Salle, Valle d’Aosta

Luați-vă mănuși și puneți-vă la punct franceza când porniți înspre această podgorie de la poalele Alpilor, unde mulți localnici vorbesc această limbă, deși trăiesc în Italia. E posibil să nu puteți scoate nici un cuvânt pentru că vă veți pierde răsuflarea la vederea peisajului mirific al Alpilor. Via situată la cea mai mare altitudine din Europa este și cea mai mică, însă merită să faceți călătoria pentru aroma montană a acestui vin alb.

Drumul până la Morgex este cu 13 km mai lung dacă zburați din Geneva și nu din Torino, dar răsplată este o minunată călătorie cu mașina prin Alpii Francezi, la granița cu Italia.

  1. Franciacorta, Lombardia

Drumul prin podgoriile din regiunea Franciacorta traversează străzile mai multor sate medievale, ce se înalță pe pantele dealurilor, unde se produce unul dintre cele mai bune vinuri spumante din Italia. Viticultorii inovatori și creativi au transformat acești struguri, urmașii unui soi din Antichitate, într-un vin alb rafinat, care rivalizează cu șampania. Iar bucătarii au transformat regiunea într-un rai al gurmanzilor.

 Vizitați orașele învecinate, unde veți descoperi o mulțime de conace care aparțineau odinioară nobililor italieni, frescele bisericii Santa Maria Assunta din Favento și castelul de secol X din Passinaro.

  1. Vernaccia di San Gimignano, Toscana

Treisprezece turnuri, o piațetă în care a vorbit Dante și un vin alb curat, plin de minerale, fabricat în regiune de opt secole și considerat cel mai bun vin din Italia în timpul Renașterii au conferit faimă acestui oraș. Aici întâlniți o mulțime de comercianți de vinuri și magazine cu suvenire, însă nu ratați frescele de la biserica din Piazza del Duomo.

Aici găsiți o mulțime de producători de vinuri. Încercați Fattoria di Cusona; magazinul se află în aceeași piață cu biserica, însă podgoria se întinde între San Gimignano și Poggibonsi.

  1. Brunello di Montalcino, Toscana

Dacă vizitați acest mic oraș medieval toscan, veți avea impresia că pășiți într-o pictură de Van Gogh: floarea-soarelui, lanuri de porumb și chiparoși domină peisajul de țară, creând un fundal romantic în care puteți degusta vinul roșu ce poartă numele regiunii.

Montalcino se află 40 km sud de Siena. Degustați acest vin roșu intens, împreună cu salamul local și brânză Pecorino, într-o cramă din castelul de secol XIV al orașului. Vizitați podgoria Castello Banfi.

  1. Sagrantino di Montefalco, Umbria

Bisericile romanice, frescele, castelele și panoramele impresionante fac din Montefalco un oraș italian tipic. Însă Sagrantino, vinul local, este cel care atrage o mulțime de vizitatori în fiecare an. Potrivit legendei, călugării francezi ar fi adus acest sortiment de struguri din Asia Mică, în timpul Evului Mediu.

Vinăria Paolo Bea se află la zece minute distanță de centrul orașului, pe șoseaua SS316. Puteți face un tur personalizat al vinăriei și al livezii de măslini.

  1. Taurasi, Campania

Podgoriile de pe dealurile Irpinia, de lângă Avellino, sunt locul natal al fictivului clan Soprano, eroi ai unuia dintre serialele preferate ale americanilor. Aici veți descoperi un vin aromat, produs dintr-un soi vechi de struguri, pe nume Aglianico, adus în regiune de greci, în Antichitate.

Dacă vă aflați lângă Napoli, mergeți pe șoseaua A-16 până la Atripalda și vizitați cramele familiei Mastroberardino, mari producători de Taurasi și de alte vinuri mai puțin cunoscute, produse aici din cele mai vechi timpuri.

  1. Aglianico del Vulture, Basilicata

Acest vin din regiunea Basilicata, din sudul Italiei, pe care îl găsiți foarte rar printre produsele de export, nu are o poveste specială, ci doar struguri foarte interesați. Și, când veți ajunge cu el acasă, prietenii vor acorda atenția cuvenită acestui vin mai puțin scump, dar plin de arome.

Vizitați și orășelul Sassi di Matera, cu locuințele și bisericile lui săpate în stâncă.

  1. Vermentino di Gallura, Sardinia

Crustaceele sunt o specialitate în această regiune cu influențe spaniole, iar vinul alb merge bine atât cu fructele de mare, cât și simplu. Podgoria Sella&Mosca, din nord-vestul Sardiniei, nu trebuie ratată. Este a doua podgorie ca mărime din Italia, întinzându-se pe 486 de hectare.

Dacă sunteți pe Costa Esmeralda, vizitațI monumentele preistorice de la Tomba dei Giganti (Mormântul Giganților) din Arzachena, din inima regiunii Vermentino.

  1. Contea di Sciafani, Sicilia

Această regiune viticolă se află destul de departe de drumul turistic din regiunea muntoasă centrală de lângă Vallelunga. Găsiți podgoria și veți fi răsplătit cu un vin roșu delicios, produs din soiul de struguri Nero d’Avola. Aici se folosesc atât metode tradiționale, cât și moderne de producere a vinului, așa că vizitatorii pot face și comparații.

Călătoriți cu mașina prin interiorul țării sau, dacă aveți timp, relaxați-vă și vizitați provincia luând trenul pe vechea linie care leagă Vallelunga de Palermo. Ajunși aici, încercați înghețata italiană din celebra Piazza Mondello.

  1. Moscato di Passito di Pantelleria, Pantelleria

Potrivit unei legende grecești, zeița Tanit l-ar fi ademenit pe Apollo cu acest vin alb dulce și foarte apreciat, ca să-l facă să se îndrăgostească de ea. Vă veți îndrăgosti de acest vin auriu, uleios și de această insulă mediteraneeană exotică, din largul coastei siciliene.

Luați feribotul de la Palermo sau Trapani. Rămâneți pe coasta vestică a insulei pentru a vedea continentul african întrezărindu-se în depărtare. www.pantelleria.com