Orașul antic Cyrene, un sit arheologic aflat în Libia, se află înscris în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1982. Din păcate azi din cauza instabilității politice din zonă acest loc este inaccesibil turiștilor.

Vechiul Cyrene, o colonie a grecilor din Thera, a fost unul dintre principalele orașe din lumea elenistică. A fost romanizată și a rămas o citadelă importantă până la cutremurul din 365 d.Hr.. O mie de ani de istorie este scrisă în ruinele sale, faimoase încă din secolul al XVIII-lea.

Sanctuary-2-Demeter-and-Kor

Aflat în nordul Africii, Cyrene a fost întemeiat în sec. VII î.Hr. de o parte din emigranții dorieni care au părăsit insula Thera (Santorini) din Marea Egee. A fost numit “Cire” după un izvor pe care grecii l-au închinat lui Apollo. Cyrene, descris de către istorici de la Herodot la Sinesiu și cântat de Pindar și Calimah, nu este numai unul dintre orașele lumii mediteraneene în jurul căruia au luat naștere mituri, legende și povești, vreme de mai bine de un mileniu, ci este unul dintre cele mai impresionante complexe de ruine antice din întreaga lume. Orașul era supranumit în antichitate “Atena Africii”.

Istoria timpurie a orașului Cyrene a fost instabilă, ceea ce amintește de evenimentele care influențează azi Libia, caracterizată de conflicte în cadrul familiilor conducătoare. Sub regele Battus I (515-470), s-a bucurat de o perioada de calm și prosperitate, chiar dacă succesorul său, Arcesilaus IV, a fost asasinat. Din 322 î.Hr., Cyrene a intrat sub controlul generalului grec Ptolemeu I și a dinastiei sale, devenind cel mai important oraș al regiunii Lidia între Egipt și Cartagina și păstrând relații comerciale cu toate orașele grecești.

640px-Cyrene_Apollo_temple

În anul 96 î.Hr. romanii au preluat conducerea asupra orașului, care a devenit provincie romană 18 ani mai târziu. A urmat o perioadă de pace până în timpul răscoalei iudaice din 115 d.Hr., care a cauzat mari pagube. Odată cu reconstrucția orașului, realizată în mare parte în timpul Împăratului Adrian, Cyrene a intrat într-o nouă perioadă de prosperitate.

În 365 d.Hr., în timpul perioadei bizantine, un cutremur a distrus o mare parte din oraș, care, în acea vreme, nu devenise creștin. Un amplu program de reabilitare a avut loc, chiar dacă multe temple păgâne ulterior au fost închise, printre care și marele templu închinat lui Zeus.

539

În Cyrene a existat în secolul al III-lea o faimoasă școală de filosofie întemeiată de Aristip, un discipol al lui Socrate. Printre filosofii care au activat la acea școală se numără Calimah, Carneade, Eratostene și Sinesiu. Cel din urmă s-a convertit la creștinism, murind ca episcop al Ptolemaidei.

Vechiul oraș, ruinat de către arabi în timpul unei invazii din secolul al VII-lea, nu este locuit, însă poartă încă numele Cyrene (Qrennah). Ruinele orașului Cyrene se găsesc lângă satul actual Shahhat din Libia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Construite pe o serie de nivele, cele mai importante monumente ale orașului Cyrene includ Altarul și Templul lui Apollo, Acropolele, Agora, Forumul, cele Nouă Muze și Templul lui Zeus. Situl arheologic nu se limitează la aceste complexe monumentale. Săpăturile arheologice au scos la lumină în zona de nord-est ruine datând din perioada “augustană”, într-o zonă locuită până spre sfârșitul istoriei orașului Cyrene. De altfel, orașul păstrează un cimtir complex, unul dintre cele mai mari și bine păstrate din lumea antică, mormintele fiind săpate în piatră, în stil dorian.

În ciuda importanței sale istorice și a frumuseților naturale care înconjoară orașul, Cyrene nu a devenit o destinație turistică importantă nici când țara nu era în conflict civil din cauza faptului că nu asigură facilități moderne. Poate acest lucru îl va scăpa de nebunia radicalilor islamici și de ceea ce a pățit orașul sirian Palmyra.

LOCM-Cyrene

Templul lui Apollo rămâne în continuare centrul de greutate al orașului antic, fiind urmat de Agora, Casa lui Iason Magnus sau Templul lui Zeus. În 2005, arheologii au descoperit nu mai puțin de 76 statui intacte din perioada romană, păstrate sub un zid dărâmat la cutremurul din 365 d.Hr. Acum totul este sub tăcere din cauza războiului civil. In speranța că acest loc nu va avea de suferit ca altele tot ceea ce putem vedea sunt doar niște imagini realizate înainte de cădrea guvernului dictatorului Gaddafi.

Sursă: Agerpres