Un lac din Rusia a dispărut peste noapte şi tot ce a mai rămas este o mică gaură în pământ. Localnicii speră că apa se va întoarce şi va rămâne, nu ca un lac din Oregon care dispare an de an. Lacul care a dispărut peste noapte se numeşte Pescherta. Unde este toată apa şi de ce a dispărut?

Potrivit ştirilor locale, Lacul Peschёra este – sau a fost – un lac de 200 metri lungime, 9 metri adâncime, situat într-o zonă împădurită din Ostashata, un sat din regiunea Perm a Rusiei lângă Munţii Ural.

Lacul Pescherta a dispărut peste noapte

Localnicii au mărturisit că lacul de pescuit dispare în mod neaşteptat, peste noapte. A doua zi dimineaţă nu mai rămâne nimic, nici o baltă, ci o gaură. În urma secării nu rămâne nici măcar un peşte. Localnicii se tem că aceeaşi soartă ar putea fi rezervată şi lacului Lyubimov, situat în apropiere.

Ce a deschis gaura şi unde au dispărut apa, peştele şi orice altceva care vieţuia în Lacul Peschera? O teorie este că un cutremur recent din apropiere de Sverdlovsk a deschis-o. Altă teorie este că forarea în zonă a cauzat drenarea naturală a lacului.

Zona este, de asemenea, cunoscută pentru caverne şi unul dintre aceste evenimente (cutremurul sau forarea) ar fi putut sparge o gaură în tavanul unei caverne. Oricare ar fi cauza, gaura formată ar trebui să fie suficient de mare pentru a scurge întregul lac atât de repede. Până în prezent, nimeni nu a raportat că în zonă s-a văzut apă sau peşte în altă parte.

De ce seacă unele lacuri

În cazul în care zona este ca Linn County, Oregon, apa ar putea reveni. Este casa pentru Lacul Lost, de 350 de metri lungime şi 3 metri adâncime, la 75 de mile est de Albany, care dispare în fiecare vară pe o gaură de 6 metri, doar pentru a reapărea în toamnă.

Acest lucru se întâmplă de cel puţin 12.000 de ani datorită activităţii vulcanice şi secetei din timpul verii. Căldura pe timp de vară afectează echilibrul delicat al intrărilor şi ieşirilor, determinând lacul să se scurgă pe gaură, unde se întâlneşte cu apele subterane care curg în Clear Lake şi râul McKenzie.

Toamna, vremea umedă acţionează în favoarea umplerii cu apă şi Lacul Lost (Pierdut) se întoarce, împreună cu Lacul Peşte din apropiere, care şi el dispare în fiecare an. În aceste cazuri, cavernele subterane sunt singura explicaţie plauzibilă pentru acest fenomen.

Există o şansă ca Lacul Peschera din Rusia să se întoarcă la fel ca Lacul Lost (Pierdut). Va ajunge şi el la un program anual de dispariţie? Asta depinde de schimbările climatice şi de maşinile ruseşti care cutreieră zonă, executând diverse lucrări asupra solului.