Cea mai mare ţară din lume, Rusia, vă poate oferi o multitudine de experienţe de călătorie, de la drumeţii în preajma munţilor înzăpeziţi până la plimbări de-a lungul ţărmului celui mai vechi lac de pe planetă. Siturile istorice şi activităţile culturale din marile oraşe ale ţării abundă, de asemenea. Fie că exploraţi Kremlinul din Moscova sau alegeţi să vă aventuraţi prin Mongolia, a vizita Rusia reprezintă o aventură greu de uitat. Vă prezentăm mai jos topul celor mai frumoase atracţii turistice din Rusia.
 
1. Catedrala Sfântul Vasile, faimoasă pentru arhitectura deosebită

Construită între anii 1554-1561 şi situată în inima Moscovei, Catedrala Sfântul Vasile reprezintă una dintre principalele atracţii turistice ale Rusiei. Deşi interiorul bisericii este foarte frumos, nu acesta atrage vizitatorii, ci, mai degrabă, arhitectura deosebită a catedralei reprezintă punctul principal de interes pentru turişti. Catedrala Sfântul Vasile este un amestec de culori şi turnuri din cărămidă roşie. Designul său îmbină nouă capele individuale, deasupra fiecăreia aflându-se un dom. Fiecare dintre aceste domuri comemorează câte un asalt încununat de succes asupra oraşului Kazan. În anul 1588, a noua capelă a fost ridicată pentru a găzdui mormântul celui căruia îi poartă numele, Vasile cel Binecuvântat. Proiectul bisericii se bazează pe un simbolism religios puternic şi s-a dorit a fi reprezentarea arhitecturală a Noului Ierusalim, Regatul Sfânt descris în revelaţiile Sfântului Ioan. În prezent, Catedrala Sfântul Vasile a devenit un simbol al oraşului Moscova şi un obiectiv turistic important. Deşi sunt în desfăşurare lucrări de renovare atât în interior, cât şi la exterior, vizitarea catedralei nu poate fi ratată de către turiştii ce se află în Moscova.
 
2. Muzeul Hermitage găzduieşte peste trei milioane de tablouri
Fondat în anul 1764 de către Ecaterina cea Mare, Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg reprezintă o galerie de artă imensă, ce găzduieşte peste trei milioane de articole de artă din întreaga lume. Colecţiile de artă ocupă un complex imens, alcătuit din şase clădiri istorice, ce include şi Palatul de Iarnă, care este o fostă reşedinţă a împărăţiei ruse. Pe lângă acesta, Palatul Menşikov, care este muzeul de porţelan, aripa de est a Building Major General şi Staraya Derevnya sunt şi ele părţi ale acestui impresionant muzeu. Din cele şase clădiri, doar patru sunt deschise pentru vizitatori: Palatul de Iarnă, Hermitage Mic, Vechiul Hermitage şi Noul Hermitage. Celelalte două clădiri care nu pot fi vizitate sunt Teatrul Hermitage şi Casa de rezervă.
 
3. Kremlinul – o atracţie turistică ce nu trebuie ratată

Kremlinul este o atracţie turistică ce nu trebuie ratată de către nimeni care vizitează Moscova. Kremlinul din Moscova este cel mai cunoscut kremlin – “citadelă rusească”. Acesta reprezintă un complex fortificat, care include palatele Kremlinului şi catedralele Kremlinului, care tronează în Piaţa Roşie din Moscova. Complexul serveşte drept reşedinţă oficială şi ca principal loc de muncă al preşedintelui Rusiei. Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprinde o suprafaţă de 27,5 hectare, iar piaţa catedralelor ocupă poziţia centrală a Kremlinului. Este înconjurată de şase clădiri, dintre care trei sunt catedrale. Catedrala Adormirii, care a fost terminată în 1479, este cea mai veche, fiind cea mai mare catedrală din acea vreme şi, totodată, biserica de încoronare a ţarilor Rusiei. Construcţia cu faţadă masivă din calcar, cu cinci turle şi cupole aurite, a fost proiectată de către arhitectul Fioravanti. Catedrala Bunei Vestiri, cu nouă cupole aurite, a fost terminată în anul 1489, în timp ce Catedrala Arhanghelului Mihail (1508) se află în partea de sud-est a pieţei din Moscova şi este necropola a peste cincizeci de membri ai familiilor imperiale ruseşti. O altă construcţie importantă este Turnul cu clopot al lui Ivan cel Mare, aflat în partea de nord-est a Pieţei Roşii. Are 81 de metri înălţime şi se spune că marchează centrul Moscovei.

 
4. Trans-Siberianul

Coloana vertebrală a celui mai lung sistem de căi ferate din lume, ruta clasica a Trans -Siberianului pleacă din Moscova şi ajunge la Vladivostok,  un oraş aşezat la graniţa rusă cu China şi Koreea de Nord. Construcţia a început în 1891 de Ţarul Alexandru al III-lea şi a fost finalizată în timpul fiului său, Nicolae al II-lea, în 1916. Acest drum mai este cunoscut şi ca calea ţarilor. Cei mai mulţi călători folosesc trenul şi ca hotel de la o destinaţie la alta. Există trei clase diferenţiate de luxul oferit. Astfel sunt cabine care au băi private, iar altele care folosesc duşuri la comun. O experienţă cu Trans-Siberianul este una cu siguranţă de neuitat.

5. Baikal – cel mai adânc, cel mai mare şi cel mai vechi lac

Cu o adâncime de 1.637 de metri, Baikal este cel mai adânc, cel mai mare şi cel mai vechi lac din lume. Lacul Baikal se află în sudul Siberiei şi conţine mai multă apă decât toate marile lacuri din America de Nord la un loc, potrivit travelwiz.ro. Lacul Baikal este cel mai adânc lac din lume şi cel mai mare lac de apă dulce din lume ca volum, deţinând 20% din toată apa dulce de pe glob. Cu toate acestea, conţine mai puţin de o treime din apa din Marea Caspică, cel mai mare lac din lume ca suprafaţă. Lacul Baikal s-a format într-o veche vale de rift, de aceea este lung şi în formă de C, cu o suprafaţă de 31.500 kilometri pătraţi, mai puţin decât Lacul Superior sau Lacul Victoria. Baikal găzduieşte peste 1.700 de specii de plante şi animale, dintre care două treimi nu se mai găsesc nicăieri în lume, şi a fost declarat Monument de Patrimoniu Cultural UNESCO în 1996. Cu o vechime de peste 25 de milioane de ani, este cel mai vechi lac din lume.
 
6. Insula Kizhi
Situată în regiunea Karelia, din nord-vestul Rusiei, la frontiera cu Finlanda şi Marea Albă, insula Kizhi este celebră  pentru incredibilul său muzeu în aer liber. Locuitorii de aici au strămoşi ce au trăit aici, în această regiune sfâşiată între culturile din Est şi Vest, încă din secolul al 13-lea. În colecţia muzeului se găseşte şi un exponat emblematic: Biserica Schimbării la Faţă a Mântuitorului. Nu înăţimea de peste 35 de metri o face atât de cunoscută, cât cele 22 de cupole care se găsesc pe structura de lemn a clădirii. Alte atracţii turistice includ zeci de case din lemn, mori de vânt, capele şi hambare. Cultura ţărănească este reprezentată cu demonstraţii de artizanat şi ansambluri folclorice.
 
7. Suzdal, oraşul mănăstirilor

Prin acest oraş, vă puteţi plimba ca printr-un muzeu. Pe o suprafaţă de numai nouă kilometri pătraţi, se află cinci mănăstiri din Evul Mediu şi alte aproape 30 de biserici. Cea mai veche construcţie a oraşului este Kremlinul din Suzdal. El a fost construit între secolele XI-XII, însă construcţia iniţială nu s-a păstrat. S-au păstrat doar movilele din pământ, pe care acum sunt bănci, de unde se poate admira apusul soarelui. Kremlinul care s-a păstrat a fost construit între sec. XIII-XV, scrie Vocea Rusiei. Principala clădire este Catedrala Naşterii Domnului. A fost prima catedrală în care s-au putut ruga nu numai familia cneazului, dar şi simpli orăşeni. S-au păstrat frescele din sec. XIII, însă o adevărată capodoperă o constituie “Porţile de Aur”, un monument al artei ruseşti vechi, mai precis al tehnicii în care au fost executate: cuprul negru a fost acoperit cu un strat extrem de subţire de aur. Pe Poarta din Sud sunt reprezentate scene din Vechiul Testament, iar pe Poarta din Vest – scene din Noul Testament.

8. Catedrala Sfânta Sofia din Novgorad

Localizată în cel mai vechi oraş din Rusia, catedrala Sfânta Sofia este situată în incinta fortificată a acestei urbe. Înaltă de aproape 40 de metri, biserica, împodobită cu cinci cupole spectaculoase, este clădirea cel mai vechi locaş din Rusia.  Catedrala Sfânta Sofia dispune de o serie de artefacte antice religioase, inclusiv Maica Domnului a Păcătoşilor, o pictogramă despre care legenda spune că a salvat Novgorod de la atac, în 1169. De asemenea cele trei porţi bogat sculptate ale Catedralei, cunoscute în întreaga lume celebre, datează tot din secolul al 12-lea.

9. Muntele Elbrus

Muntele Elbrus localizat în Muntii Caucaz din sudul Rusiei are 5,542 de metri. Cu această înălţime este cel mai înalt munte din Europa, Mont Blanc fiind cel mai înalt din Europa Occidentală. Este o atracţie pentru alpiniştii din întreaga lume. Muntele a fost format dintr-un vulcan, se pare inactiv. Până în prezent nu s-au înregistrat niciun fel de erupţie. Un sistem de telecabine îi duce pe turiştii de orice fel până la 3800 de metri de unde pot admira o panoramă absolut magnifică, uşurând prima parte a căţărării pentru alpinişti.

10. Valea Gheizerelor

Situată în peninsula Kamceatka, din extremul orient rus, Valea Gheizerelor este locul în care se găseşte al doilea ca mărime gheizer din lume.Valea Gheizerelor a fost descoperită în 1941 de către om de ştiinţă local, Tatyana Ustinova. De atunci a devenit o atracţie turistică populară în Kamceatka şi atrage o mulţime de oameni de ştiinţă şi turişti, interesaţi de acest fenomen.