Cafeaua este băută astăzi de milioane de oameni. Statisticile ne arată că această băutură este a doua cea mai tranzacționată marfă de pe Glob după petrol și zilnic sunt consumate aproximativ 2,25 de miliarde de cești de cafea. Totuși, au existat vremuri în care cafeaua era o băutură necunoscută în spațiul nostru. În mod hilar, documentele istorice păstrează detalii despre primul român care a băut cafea. Se întâmpla în anul 1504, la puțină vreme după domnia lui Ștefan cel Mare.

În anul 1504, logofătul lui Bogdan al III-lea Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan ce Mare, Ion Tăutu, este trimis la Poartă să închine de bunăvoie Moldova. Cronicarul Ion Neculce ne-a lăsat mărturie despre felul în care a fost băută prima cafea de către un român.

Episodul este descris într-o manieră de-a dreptul amuzantă.

Cel dintâi român care a băut cafea a fost logofătul lui Bogdan Chiorul, Ion Tăutul. El a fost trimis de Vodă la Constantinopol, ca să închine Moldova turcilor. Stând cu vizirul la masă, i s’a adus cafea. Tăutu nu’şi putea da cu socoteală ce băutură e asta, aşa neagră, şi nici nu visa că ea e fierbinte. El vedea, că vizirul nu’şi bea cafeaua – vizirul aştepta să se mai răcească – și credea că Vizirul aşteaptă ca Tăutul să închine şi să bea înainte, ca oaspe ce era. Tăutul ridică ceaşca şi strigând: ‘Trăiască Măria Sa, Împăratul’, de-te cafeaua pe gât dintr’o sorbitură. Deodată sări în picioare, ars pe gât de cafea, şi strigă cât îl ţinură plămânii: ‘Trăiască Împăratul şi Vizirul’. El a strigat, fiindcă nu mai putea de arsură. Vizirul a rămas cu gura căscată, auzindu-l închinând cu glas aşa de tare. Bietul logofăt şi-o fi adus aminte multă vreme de ‘băutură Turcului’.” (se specifică în numărul din 15 ianuarie 1894 al revistei “Vatra”)

Ioan Tăutu (n. ? – d. 1511) a fost un mare logofăt moldovean în timpul domnitorilor Ștefan cel Mare (1457-1504) și Bogdan al III-lea cel Chior (1504-1517). A avut misiuni diplomatice în Polonia, Veneția și Turcia. Logofătul Ioan Tăutu a murit în anul 1511, fiind înmormântat în pronaosul Bisericii „Sf. Nicolae” din Bălinești. Mai multe străzi din orașe ale României poartă numele logofătului Tăutu (București, Bacău, Galați, Ploiești).