Bucurați-vă de priveliștile minunate ale Pacificului și de curbele în ac de păr de pe autostrada care urmărește traseul frontierei vestice a Americii.

Dacă există un singur drum care să reprezinte spiritual impetuos al Californiei acesta este Autostrada 1 prin Big Sur – regiunea pe care primii coloniști spanioli au numit-o pais grande del sur („marea țară din sud”). Această rută începe din Hearst Castle, la nord de San Simeon, apoi urmărește coasta muntoasă înspre nord, prin colonia de artiști de la Carmel, și se oprește în istoricul Monterey.

Din perioada Străzii Sardinelor a lui John Steinbeck, din anii 1930, traversând zilele „California Dreamin” din anii 1960 și până în prezent, imagini ale acestei autostrăzi sinuoase, ce se întinde deasupra peisajelor marine modelate de valuri din Big Sur, i-au inspirat pe aventurieri să pornească la drum. Alăturați-vă lor, iar, pe drum, veți descoperi parcurile naturale ce vă oferă liniștea crângurilor de conifere și izvoare revigorante, precum și nenumărate locuri de popas, și admirați priveliștile de pe coastă. Pelicanii bruni și alte păsări marine survolează țărmul și poate veți putea zări balene gri migratoare. La nord de San Simeon, focile-elefant se adună, pe tot parcursul anului, la Point Piedras Blancas, iar stoluri de fluturi monarh din Canada iernează în Pacific Grove, lângă Monterey.

Perioadă optimă Primăvara, vara și toamna sunt perfecte. Iunie, iulie și august sunt cele mai aglomerate luni. Vara, dimineața poate fi ceață.

Durata călătoriei Traseul – 153 km într-un sens – poate fi cu ușurință parcurs într-o zi, incluzând opririle.

De știut Opțiunile de cazare sunt variate și nenumărate; multe hoteluri și campinguri sunt fie adăpostite în pădure, fie oferă panorame oceanice extraordinare.

Informații utile Peisajele sunt deosebite spre nord, pe drumul îngust și șerpuit – astfel veți putea conduce fără să fiți incomodați de stâncile care cad ocazional pe țărm. Fiți atenți la aversele de ploaie caer pot provoca alunecări de teren. Curenții puternici și apa rece sunt periculoase dacă vreți să înotați.

Atracții

Faceți un picnic pe Ragged Point, la 24 km nord de San Simeon. Vederea panoramică pe care o puteți admira aici a fost numită „cea mai încântătoare priveliște de coastă a Americii”.

Faceți drumeții în Parcul Statal Julia Pfeiffer Burns, la 60 km sud de Carmel. Unul dintre trasee ajunge într-un golfuleț, unde o cascadă de 24 m înălțime se revarsă direct în mare; sau urmăriți potecile mai lungi, în munții aflați în împrejurimi.

Plimbați-vă pe plaja din Carmel. Prefaceți-vă că nu observați vedetele de cinema, când vizitați galeriile de artă, sau bucurați-vă de un pahar de vin Hogʼs Breath Inn, aparținându-i lui Clint Eastwood.