Vă invităm să cutreierați dealurile și satele din sudul Andaluziei în căutare de comori, de la picturi rupestre preistorice până la vestigii maure.

Se spune că, în Andaluzia, există o lumină aparte și nicăieri nu este mai evident acest lucru decât în satele albe (pueblos blancos) din regiune, așezate pe dealuri ori cuibărite în văi, având ca fundal pereți aproape drepți din piatră. Berberii din Africa de Nord au înălțat multe dintre aceste pueblos – localități precum Grazalema – pe vremea când arabii încă stăpâneau Spania. Ele au fost construite ca fortărețe, gândite să reziste creștinilor care revendicau zona Al-Andalus.

Influențele maure continuă să domine arta și arhitectura locală și fiecare asst văruit în alb, oricît de izolat, își are propria istorie. Olvera, de pildă, se găsea pe linia de apărare ce despărțea regatul arab al Granadei de teritoriile din nord și vest stăpînite de creștini; Benaoján, chiar mai vechi, este așezat în apropierea unor importante situri preistorice; iar Arcos de la Frontera, cu străzile sala abrupte și întortocheate, cu fundăturile și arcadele sale, reprezintă un strălucit exemplu de arhitectură arabă.

Această rută, de la Antequera spre vest, până în Jerez de la Frontera, trece prin cele mai remarcabile sate ale peisajului andaluz. Deplasându-vă dintr-un sat într-altul, mergeți pe drumuri montane șerpuitoare, coborâți văi și chei înguste și treceți prin păduri de brad și de stejar. Vulturii se rotesc pe deasupra capului, iar pe pășunile ce mărginesc șoseaua veți vedea păscând tauri.

Perioadă optimă pentru acest raseu este din martie până în iunie și din septembrie până în noiembrie. Evitați arșița din toiul verii.

Cei 370 km, pe șosele, de cele mai multe ori șerpuitoare, pot fi acoperiți în două zile, dar luați în calcul cel puțin trei, ca drumul să fie mai relaxant.

De știut

Spre sfârșitul toamnei, luați-vă haine călduroase, întrucât nopțile sunt reci, deși, în cursul zilei, este caniculă. Luați apă și protejați-vă împotriva soarelui.

Siesta este încă respectată în micile comunități, de aceea, nu vă așteptați la o viață agitată între orele 14 și 17. Informațiile turistice se pot obține în orașele mai mari și tot astfel puteți afla amănunte despre sărbătorile locale dacă participanți din proprie inițiativă, vei trăi o experiență deosebită, dar dacă automobilul vă este prins într-o procesiune lungă, deplasarea poate deveni un coșmar.

Website-uri www.spain.info, www.gospain.org, www.andalucia.org.

PRINCIPALELE ATRACȚII

Peșterile și dolmenele în apropiere de Antequera vă oferă mărturii despre locuitorii zonei încă din Antichitate.

Rezervația naturală de la El Peñón de Zaframagón, de lângă Olvera, are o populație numeroasă de vulturi pleșuvi.

Chei spectaculoase traversează Ronda, care este și capitala luptelor cu tauri din Spania.

În Cueva de la Pileta, din apropiere de Benaoján, puteți admira artă rupestră preistorică.

Arcos de la Frontera stă cocoțată pe o faleză calcaroasă, oferind o priveliște superbă peste valea Guadalete.