Cei mai mulți turiști români asociază imaginea unei reședințe regale la malul mării cu Grădinile și Castelul Reginei Maria de la Balcic. Puțini știu însă că la mai puțin de 35 de kilometri distanță se află o altă rezidență monarhică – Palatul Evksinograd (Euxinograd), locuința de vară a regilor din casa de Hesse-Battenberg. Construit în perioada 1881-1900, echivalentul Peleșului din Bulgaria, este un obiectiv mai greu accesibil care combină arhitectura germană și cea franceză și care ascunde multe povești interesante.

Situat la 8 km nord de Varna și 32 de km sud de Balcic, în stațiunea „Sfinții Constantin și Elena”, Palatul Evksinograd este fosta reședință de vară a regilor Bulgariei care au condus țara până în 1945, Alexandru de Battenberg, Ferdinand și Boris al III-lea din casa Saxa-Coburg-Gotha.
La scurt timp după terminarea războiului Ruso-Turc (1877-1878), reprezentanții noului principat al Bulgariei, autonom în cadrul Imperiului Otoman, l-au ales pe Alexandru prinț de Battenberg-Hesse drept monarh. Doi ani mai târziu, în 1880, aflat în vizită la Varna, acesta s-a îndrăgostit de natura din vecinătatea mănăstirii Sfântul Dumitru și a decis că dorește să își construiască aici un palat care să îi servească drept locuință de vară.
Astfel, în 1881, sub conducerea arhitectului vienez Victor Rumpelmayer, sunt realizate primele schițe ale viitorului imobil, conform cărora clădirea ar fi urmat să aibă o arhitectură barocă de inspirație austriacă, după modelul Schloss Hof Palace. Însă, în 1886, ca urmare a loviturii de stat organizată de elita pro-rusă a țării, prințul Alexandru abdică, iar la conducerea țării vine Ferdinand de Saxa-Coburg-Gotha.
Nepot al lui Louis-Philippe de Orléans, acesta preia și modifică proiectul palatului de la malul mării, încercând să reclădească aici castelul Saint-Cloud din Franța ce fusese distrus în timpul războiului franco-prusac. Astfel, începând cu 1887, arhitecții Hermann Maier și Nikola Lazarov vor fi însărcinați cu realizarea imobilului și a grădinilor noii rezidențe regale. În final, imobilul rezultat este un monument arhitectural care îmbină la exterior modele de inspirație franceză cu unele elemente specifice tradiției germane, precum terasa exterioară.

Construit în stilul Louis al XII-lea (cărămidă aparentă, acoperiș înalt mansardat, turn cu ceas etc), palatul Evksinograd cuprinde frontoanele exterioare originale ale Castelului Saint-Cloud, pe care prințul Ferdinand le-a achiziționat din Franța în 1890.
De asemenea, grădinile ce înconjoară palatul și care se întind pe 800 de hectare au fost realizate de către peisagiști francezi. Proiectul lor include o colecție rară de arbori (stejar negru, cedru de Atlantic, sere pentru palmieri, etc), o pepinieră în care erau cultivate peste 500 de specii de flori dar și zone specifice (grădina greacă, grădina litorală sau grădina engleză).
Interiorul este la rândul lui impresionant: săli de oaspeți decorate cu mobilier de epocă, șeminee din marmură, candelabre franceze, ceasuri încrustate cu aur, decorațiuni interioare realizate din tapet de mătase cusut cu fir de aur.
Denumirea actuală a palatului, Evksinograd, provine de la grecescul Pontus Euxin, după ce inițial acesta fusese denumit Sandrovo după numele italian (Sandro) al prințului Alexandru de Battenberg. Monumentul este considerat de vecinii noștri de la sud un echivalent al Peleșului, fiind una dintre cele mai impozante clădiri din perioada monarhistă.

După instaurarea comunismului, Palatul Evksinograd a fost transformat în vilă de protocol pentru liderii politici ai Bulgariei, iar din 1990 găzduiește președinții, miniștrii și alte oficialități ale țării. În prezent, acest obiectiv istoric poate fi vizitat de către grupuri organizate de turiști ( între 5 și 20 de persoane), în urma unei rezervări. Programul de funcționare este între 10.00 și 15.00, iar prețul unui tur turistic, care durează o oră și jumătate, este de 5 leva.

Sursă foto: https://visit.varna.bg/ro/euxinograde.html