Dacă vă întrebați unde ați putea petrece un weekend sau câteva zile de vacanță în luna octombrie, un răspuns inedit și interesant este … în sala de cinema! De la documentare, la filmele de animație și până la marile pelicule de la Cannes, toate vor rula în fața publicului românesc în următoarele săptămâni, în cadrul diferitelor festivaluri specializate. Așa că, fie că sunteți pasionați ai producțiilor audio-vizuale sau doar vă gândiți ca alături de un city-break să vedeți și un film bun, următoarele sugestii cu siguranță vă vor stârni curiozitatea.

1. Bucharest Photofest

Luna octombrie debutează cu Bucharest Photofest 2019, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de fotografie din Capitală și din România. Deși nu este dedicat filmului, acest festival oferă publicului o interesantă experiență vizuală despre „Libertatea de expresie”, tematica acestei ediții. Evenimentul se va derula în mai multe locații din București în perioada 1 – 12 octombrie.

2. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est

Pentru iubitorii filmelor de animație perioada 4 – 13 octombrie 2019 se anunță una plină de evenimente. Festivalul Anim’est își va deschide porțile la Cinema City – AFI Cotroceni din Capitală cu coproducția româno-franco-belgiană „Călătoria fantastică a Maronei” – o poveste impresionantă despre o cățelușă, victimă a unui accident, care rememorează povestea fiecărui stăpân pe care l-a avut şi l-a iubit necondiţionat. O lecție despre atașament și dăruire, oferită cu măiestrie și emoție de Marona într-un film adresat publicului de toate vârstele.
Alte producții interesante care nu ar trebui ratate sunt: Mirai realizat de Mamoru Hosoda și nominalizat anul acesta la Oscar; Funan în regia lui Denis Do, film distins cu Marele Premiu la Annecy în 2018 și care surprinde evenimentele petrecute în Cambodgia sub regimul Khmer Rouge; dar și Dilili la Paris, o poveste ce se petrece în Parisul din perioada Belle Epoque, cu care regizorul Michel Ocelot a câștigat în acest an Marele Premiu César pentru cel mai bun film de animație.
Cu o istorie de 14 ediții, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa și cuprinde, alături de secțiuni dedicate producțiilor consacrate, și o secțiune de competiție, în care filme aparținând celor cinci categorii (Scurtmetraj, Lungmetraj, Film Studențesc, Videoclip și VR) vor fi pentru prima oară proiectate în fața publicului și juriului. Peliculele vor rula în 10 săli de cinema și spații neconvenționale din București, printre care merită amintite Cinema Elvira Popescu, Cinema City, Club Control, dar și Kube Musette de pe Calea Victoriei. Mai multe detalii despre programul și prețul biletelor la acest festival găsiți aici.

3. Astra Film Festival Sibiu

Ajuns la cea de-a XXVI-a ediție, Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu va prezenta în acest an, între 14 și 20 octombrie, o selecție a celor mai recente 126 de filme realizate în 45 de țări ale lumii. Dedicat filmului documentar, acest festival este grupat în 4 secțiuni competiționale și aduce în fața publicului nu mai puțin de 47 de pelicule care surprind subiecte ce ne frământă pe toți în aceste zile, indiferent de sex, naționalitate sau vârstă.
Alături de filmele din competiție vor fi proiectate și zeci de filme documentare deja premiate la nivel internațional, al căror subiect este viața din spațiul ex-sovietic și nu numai. Așa că, dacă vă gândiți la o vacanță la Sibiu în perioada următoare, pregătiți-vă de film.
Mai multe detalii despre Astra Film Festival găsiți aici.

4.Dracula Film Festival – Brașov

Dacă vă pasionează filmele mai neobișnuite, precum fantasy, SF sau horror nu trebuie să ratați Dracula Film Festival de la Brașov. Evenimentul se va derula în perioada 16 – 20 octombrie 2019 și cuprinde 2 secțiuni: lungmetraj și scurtmetraj internațional, ambele fiind secțiuni competiționale.
Un aspect important al acestui festival este Dracula Digital, un proiect inițiat în 2016 care are ca scop să promoveze educaţia cinematografică în rândul tinerilor și adolescenţilor. Structurat ca un atelier creativ, Dracula Digital se adresează tinerilor pasionați de film și fotografie cu vârsta între 16 și 29 de ani, cele mai bune înregistrări urmând a fi premiate la finalul festivalului. Mai multe detalii sunt disponibile pe siteul: http://draculafilm.ro/

5.Les films de Cannes à Bucarestși nu doar la București

Apărut în urmă cu 10 ani ca un festival de promovarea a cinematografiei franceze și europene la București, Festivalul Les films de Cannes aduce și în acest an premiere, filme nominalizate, avanpremiere românești, întâlniri cu regizorii, masterclass-uri, retrospective, dar și alte evenimente specifice.
Festivalul a luat naștere la inițiativa renumitului regizor Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux și cu ocazia acestei ediții aniversare se va extinde și în Arad, Timișoara, Cluj, Brașov, Suceava și Iași.
Bucureștenii sunt așteptați pe parcursul celor 10 zile ale evenimentului, între 18 și 27 octombrie 2019, la Cinema PRO, Cinema Elvira Popesco, dar și la Cinema Muzeul Țăranului pentru a viziona pelicule premiate la Cannes dar și pentru a se întâlni cu invitații speciali, precum regizorul Claude Lelouch, cel care va deschide această ediție.
În celelalte orașe din țară, festivalul se va derula pe parcursul a 3 – 4 zile, începând cu 18 octombrie și până la data de 3 noiembrie. Mai multe detalii despre bilete și programul evenimentului găsiți pe site-ul www.filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/

6.KinoFest – International Digital Film Festival

Luna octombrie începe și se încheie tot la București cu Kinofest, festival dedicat filmului digital și artelor vizuale.
Ajuns la ediția cu numărul 13, acest festival se va desfășura în două etape, online pe internet între 1 și 27 octombrie și în cinema în perioada 25-27 octombrie.
Având trei categorii competiționale, animație online, animație offline și ficțiune offline, festivalul promite o jurizare mixtă a videoclipurilor și scurtmetrajelor. Câștigătorul secțiunii animație online va fi desemnat de publicul larg, prin cumulul de „like-uri” pe canalul de Youtube Kinofest. Filmul care va avea cele mai multe voturi va câștiga competiția.
Competițiile offline vor fi analizate de un juriu de specialitate care va acorda premiile Best Animation și Best Fiction.
Detalii găsiți pe site-ul: http://www.kinofest.com/ro/

Surse foto: paginile de facebook ale festivalurilor
foto coperta:https://www.astrafilm.ro