Reproducem un articol apărut azi în Adevărul.ro cu privire la modul in care au fost vandalizate zeci de statui din România. Din păcate acest fenomen, de-a dreptul oribil, este departe de a fi eradicat. Educația și cultura cu privire la aceste monumente și la însemnătatea lor nu mai ajunge în comunitate, iar cei care ar trebui să stârpească fenomenul devin indiferenți.

În ultimii zece ani, au fost furate nu mai puţin de 141 de piese din bronz ale unor monumente aflate pe domeniul public, iar 38 dintre acestea nu au mai fost găsite niciodată. În prezent, peste 200 de statui şi părţi de monumente publice sunt căutate de poliţişti după ce au fost furate din oraşele României.

În România se fură absolut orice. Tot ceea ce se poate de monta, desprinde, smulge şi, ulterior, valorifica. Pentru hoţi aproape că nici nu mai contează valoarea istorică sau de piaţă a unui obiect, cât preţul per kilogram la punctele de colectare a deşeurilor.

Aşa se face că, potrivit site-ului Inspectoratului General al Poliţiei Române (secţiunea „Obiecte pierdute”) în ultimii ani n-au mai fost recuperate aproape 1.000 dintre bunurile de mare valoare furate. Printre acestea se numără sute de tablouri, cărţi vechi şi obiecte de artă şi de cult din aur şi argint, dar şi peste 200 de statui sau părţi ale unor monumente de for public.

Vulturii din bronz, preferaţii hoţilor

Fără niciun fel de îndoială, vulturii din bronz care împodobesc miile de statui ale eroilor din cele două Războaie Mondiale, sunt principala atracţie a hoţilor. Strict statistic, în ultimii zece ani au fost 141 de astfel de furturi, dar în majoritatea dintre acestea s-a reuşit prinderea hoţilor şi recuperarea piesei.

Interesant este că majoritatea celor prinşi au declarat în faţa poliţiştilor că aveau nevoie de bani pentru băutură, aşa că au furat obiectele din bronz gândindu-se că oricum nu folosesc la nimic. Este, dacă vreţi, o mostră de mentalitate românească.

În paranteză fie spus, un astfel de vultur cântăreşte între 30 şi 50 de kilograme, fiind din bronz masiv, ceea ce face să valoreze o sumă bunicică la centrele de reciclare: între 390 şi 800 de lei, ţinând cont că kilogramul de bronz se cumpără cu 13-16 lei.

Aşa se face că 38 dintre vulturii din bronz furaţi nu au mai fost găsiţi niciodată, semn clar că au cam ajuns prin turnătorii şi s-au transformat, ca un fel de păsări Phoenix, în diverse alte obiecte.

Vultur din bronz căutat de Poliţie. A fost furat din Poiana lui Mihai. 

În acelaşi timp, este de remarcat că valoarea unui astfel de vultur este mult mai mare decât cea „la kilogram”. Potrivit specialiştilor de la Direcţia de Cutură şi Patrimoniu Galaţi, poate valora şi zeci de mii de euro, în funcţie de vechime şi de autor. „Fiecare piesă este unicat. Poate valora câteva mii de euro, dar şi zeci de mii dacă este opera unui artist renumit”, spune Marius Mitrof, consilier la Direcţia de Cultură Galaţi.

Vulturul lui Chercea „a făcut aripi”

Un exemplu la îndemână este cel al vulturului din bronz care era pe monumentul eroilor brăileni din Primul Război Mondial. Construit pe banii filantropului brăilean Nedelcu Chercea în urmă cu nouă decenii, monumentul a fost, în 2012, ţinta hoţilor, care l-au lăsat fără piesa din bronz cântărind circa 30 de kilograme.

N-a mai fost găsită niciodată, aşa că, la iniţiativa profesorului de istorie Ionel Alexandru, întregul ansamblu monumental urmează să fie demontat de la marginea cartierului Chercea (fost Vatra Veche) şi refăcut în faţa Căminului Cultural de pe strada Comuna din Paris.

Aşa arăta statuia de la Brăila înainte de a fi furată. 

„Când a fost construit, zona respectivă constituia una dintre principalele porţi de intrare în Brăila. Şoseaua Focşani nu era întreruptă de calea ferată, aşa cum este în prezent. Acolo era o barieră, pe unde treceau carele negustorilor veniţi dinspre Vrancea sau Galaţi. Era un vad comercial important, iar monumentul avea expunere, fiind admirat de toţi cei care veneau în Brăila”, povesteşte Ionel Alexandru.

Aşa arată monumentul acum. FOTO Florentin Coman

Din păcate, în ultimii 50 de ani, după ce vechea barieră a fost desfiinţată, iar în locul ei s-a construit un gard, de-a lungul căii ferate, situaţia monumentului s-a înrăutăţit constant. Spre sfârşitul anilor 80 şi la începutul anilor 90, zona s-a transformat treptat într-un depozit ad-hoc de gunoi.

Un vultur similar a dispărut, în urmă cu 12 ani, de pe monumentul eroilor din comuna gălăţeană Matca. Nici în acest caz hoţul nu a fost prins, iar după refacerea monumentului autorităţile locale au instalat în zonă (aflată pe un promotoriu de la marginea localităţii) o cameră de supraveghere.

Nici statuile eroilor neamului nu au scăpat de hoţi

Furtul vulturului din bronz nu este un act singular la Brăila. În ultimii ani, în oraşul dunărean au mai fost vandalizate câteva monumente funerare ale unor mari personalităţi.  Bunăoară, din Cimitirul Eroilor „Sf. Constantin” a dispărut, în aprilie 2006, bustul generalului de divizie de aviaţie Ion Macri, luptător din Primul Război Mondial, întemeietorul primei şcoli militare de aviaţie din România.

La monumentul acestuia, autorităţile brăilene organizau ceremonii de depuneri de flori şi coroane cu prilejul tuturor marilor sărbători naţionale.  Bustul generalului fusese realizat în 1923, de artistul Varo Ionescu. Hoţii au fost prinşi şi au recunoscut că au furat bustul pentru a-l vinde la fier vechi, însă monumentul a rămas distrus.

Tot din Cimitirul „Sf. Constantin” a fost furat şi bustul unui fost primar al Brăilei, N.V. Perlea. Bustul fusese realizat de sculptorul Dimitrie Paciurea şi era înregistrat ca bun de patrimoniu naţional.

Un alt caz notoriu din aceeaşi categorie s-a înregistrat la începutul anului 2015 la Arad, acolo unde bustul din bronz al istoricului şi politicianui Ion Rusu Şirianu a dispărut de pe soclul aflat pe Aleea Personalităţilor, din imediata apropiere a Palatului Cultural al municipiului.

Aici a fost bustul istoricului Şirianu. 

Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad a precizat că bustul în cauză, care n-a mai fost găsit, era realizat din bronz masiv şi cântărea peste 80 de kilograme. A fost realizat în anul 1939 şi este catalogat drept monument istoric din patrimoniul naţional, fiind evaluat la 60.000 de euro.

Mâna muzei lui Eminescu, furată de 22 de ori

Un alt caz care a făcut vâlvă în anii trecuţi a fost dispariţia repetată a mâinii muzei de la cea mai veche statuie a lui Mihai Eminescu, existentă la Galaţi, operă a sculptorului Frederik Storck, dezvelită la 1911. Primele replici ale obiectului au fost din marmură, apoi din ghips, aşa că este cel puţin ciudat ce a stat la baza acţiunii hoţilor.

Artistul plastic Gheorghe Andreescu a reconstituit de fiecare dată mâna muzei, iar ultima dată, autorităţile au decis să monteze un sistem de supraveghere performant, aşa că în 2016 a fost pentru prima dată când ceremonia de ziua de naştere a poetului s-a ţinut cu statuia întreagă.

În total, în arhiva Poliţiei Române sunt date în căutare 47 de statui sau părţi din metal ale unor monumente publice dispărute în ultimii zece ani. Printre ele nu figurează însă şi cele 22 de replici ale mâinii muzei de la statuia lui Eminescu din Galaţi, deoarece autorităţile au considerat că este inutil să le mai caute.

Sursă: adevarul.ro